Stężenie arsenu a ryzyko raka u kobiet

MMD
26-02-2018, 13:19

Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywany dotąd bardzo silny związek między ryzykiem wystąpienia nowotworów u kobiet a stężeniem arsenu w ich krwi.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział około 1,5 tys. kobiet, które obserwowano przez ponad 3 lata, badając im w tym czasie stężenie arsenu we krwi. W grupie około 1,1 tys. kobiet z podwyższonym stężeniem arsenu we krwi wystąpiło blisko 100 nowotworów różnych narządów. U pozostałych obserwowanych kobiet nowotwory nie wystąpiły, ale u nich stężenie arsenu we krwi było niższe od 0,6 µg/l.

"Możliwe, że arsen jest bardzo ważną przyczyną raków u kobiet. Być może obserwowane korelacje wynikają z tego, że arsen jest tylko markerem szkodliwych produktów, np. żywności, która jest rakotwórcza, a równocześnie zawiera dużo tego pierwiastka" - komentują badacze. Dodają, że w środowisku zwiększone stężenie arsenu może mieć związek z zanieczyszczeniami przemysłowymi lub naturalnymi powietrza, wody i gleby, a w konsekwencji żywności.

Produktami zawierającymi dużą ilość arsenu są m.in. kakao, ryby morskie i owoce morza. "Wstępne dane wskazują, że modyfikacja diety może korzystnie zmienić stężenie arsenu w organizmie" - podkreślają naukowcy z zespołu prof. dr. hab. Jana Lubińskiego.

Wyniki ich badania zostały zgłoszony do opatentowania. 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MMD

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Nauka i badania / Stężenie arsenu a ryzyko raka u kobiet
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.