Spożywanie glutenu przez 1,5-roczne dzieci zwiększa ryzyko cukrzycy typu 1
Spożywanie glutenu przez 18-miesięczne dzieci istotnie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1. Wzrost ten wynosi 46 proc. na każde dodatkowe 10 g glutenu dziennie - poinformowano podczas konferencji Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Barcelonie. Nie stwierdzono natomiast żadnego związku pomiędzy cukrzycą typu 1 a spożywaniem glutenu przez matkę w czasie ciąży, co sugerowano we wcześniejszych publikacjach naukowych.
Autorami badania są naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Oslo (Norwegia). Za cel obrali sobie przeanalizowanie związku między spożywaniem glutenu przez kobietę ciężarną, spożywaniem glutenu przez jej dziecko w wieku 18 miesięcy a ryzykiem cukrzycy typu 1 u tegoż dziecka. Badaniem objęło blisko 86,5 tysiąca dzieci urodzonych w latach 1999–2009. Naukowcy zebrali informacje o diecie dzieci w momencie, kiedy miały 18 miesięcy, oraz diecie ich matek z okresu, kiedy były w ciąży. Po latach (w 2018 roku) sprawdzili, u ilu młodych osób rozwinęła się cukrzyca typu 1.

Badanie norweskich naukowców sugeruje, że to spożywanie glutenu przez 1,5-roczne dziecko, a nie przez matkę podczas ciąży, może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1. iStock
Okazało się, że podczas średniego okresu obserwacji wynoszącego 12,3 roku u 346 dzieci (0,4 proc.) rozwinęła się cukrzyca typu 1. Średnie spożycie glutenu (głównie w postaci płatków zbożowych i chleba) dla całej grupy badawczej wyniosło 13,6 grama na dzień dla ciężarnych matek i 8,8 grama dla dzieci w wieku 18 miesięcy. Jedzenie glutenu przez matki nie było w żaden sposób powiązane z rozwojem cukrzycy typu 1 u jej potomka. Jeśli chodzi o spożywanie glutenu przez małe dzieci, to sytuacja wyglądała inaczej. Spożywanie glutenu w wieku 18 miesięcy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem późniejszej cukrzycy typu 1, przy czym ryzyko to wzrastało o 46 proc. na każde dodatkowe 10 g glutenu dziennie.
„Nasze badanie sugeruje, że to spożywanie glutenu przez 1,5-roczne dziecko, a nie przez matkę podczas ciąży, może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy” - mówi dr Nicolai Lund-Blix, główny autor omawianej pracy. Jak dodaje, możliwych jest kilka potencjalnych przyczyn takiej korelacji.
„Istnieją pewne dowody, że spożywanie glutenu może wpływać na mikroflorę jelitową i wywoływać stan zapalny, który z kolei zaburza barierę jelitową, zwiększa wchłanianie antygenów oraz różnych czynników powodujących zakażenia” - opowiada. Powoduje to szereg niekorzystnych procesów, które w efekcie mogą prowadzić do powstania chorób metabolicznych, w tym cukrzycy. „To bardzo prawdopodobny mechanizm, ale oczywiście potrzeba badań, które wszystko dokładnie wyjaśnią (…) Uważamy jednak, że to właśnie gluten w połączeniu z innymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak infekcje wirusowe, może sprzyjać rozwojowi choroby u predysponowanych dzieci” - podkreśla.
„Ponieważ nasze ustalenia sugerują, że największe ryzyko rozwoju tej choroby występuje w grupie o najwyższym spożyciu glutenu, może być tak, że samo ograniczenie spożycia tego związku wystarczyłoby, aby zmniejszyć zagrożenie. Byłoby to łatwiejsze do osiągnięcia niż całkowite unikanie glutenu” - podsumowują autorzy pracy.
ZOBACZ TAKŻE: Lekarze z WUM prowadzą badanie nad prewencją cukrzycy typu 1
Coraz niższa granica wieku, w której diagnozuje się cukrzycę typu 1
Coraz więcej kobiet w ciąży ma cukrzycę typu 1
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: PAP