Spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty

AK
18-11-2016, 13:03

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w „BMC Cancer” istnieje związek między spożywaniem alkoholu, a zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworu prostaty u mężczyzn.

Do badania włączono 27 artykułów dotyczących związku pomiędzy spożyciem alkoholu a zapadalnością na raka prostaty oraz śmiertelnością w jego przebiegu. 

Pacjentów podzielono na grupy, w zależności od dziennej ilości wypijanego etanolu. Okazało się, iż nawet niskie dzienne spożycie alkoholu ma wpływ na większą zapadalnością na raka prostaty i wynosi od 8-23 proc. Wykazano też, ryzyko wzrasta wraz ze zwiększaniem się przyjmowanych dziennie dawek etanolu. Naukowcy udowodnili także, że śmiertelność w przebiegu nowotworu prostaty była większa w grupie pacjentów spożywających alkohol.

Opublikowany artykuł rzuca nowe światło na związek raka prostaty ze spożywaniem alkoholu. Ten rodzaj nowotworu  pozostaje 5. najczęstszą przyczyną zgonów wśród mężczyzn na świecie, dlatego  dalsze badania w tym kierunku są konieczne.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AK

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Onkologia / Spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.