Spożycie flawonoidów zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

MM
opublikowano: 22-01-2014, 11:29

Najnowsze badanie z udziałem zdrowych kobiet sugeruje, że spożywanie pokarmów zawierających wysoki poziom flawonoidów może potencjalnie zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Wyniki analiz naukowców z Wielkiej Brytanii opublikowano na łamach lutowego wydania czasopisma Journal of Nutrition.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Spożycie flawonoidów oraz towarzyszącym im antocyjanów jest związane z niższym poziomem insulinooporności i znacznie lepszą regulacją stężenia glukozy we krwi.  Do takich wniosków doszli naukowcy z University of East Anglia z Norwich. Z analiz badaczy wynika, że zdrowe kobiety, które spożywały jagody, zioła, czerwone winogrona oraz wino znacznie rzadziej cierpiały z powodu przewlekłych stanów zapalnych. U pacjentek tych poprawił się również poziom adiponektyny – hormonu  wydzielanego do krwi (jako homotrimer) z komórek tłuszczowych, który wpływa na szlaki metaboliczne glukozy oraz kwasów tłuszczowych. Naukowcy wskazują, że ważne jest również  fakt, iż różnica pomiędzy najwyższą a najniższą wartością spożycia pokarmów zawierających te związki była niewielka.

Co zrobić by zwiększyć poziom tych związków we krwi? Wystarczy zwiększyć poziom ich spożycia o około 35 mg, może to nastąpić po włączeniu do diety porcji winogron (78 g) lub jagód , np. truskawek (105 g), maliny (90 g) , czarnych jagód (21 g) lub jeżyny (39 g).

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.