Spirulina znajdzie zastosowanie w leczeniu nadciśnienia tętniczego?

EG/PAP
opublikowano: 31-12-2018, 15:03

SP6 – peptyd wyizolowany z sinic, znanych jako spirulina, rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki odkrytej przez włoskich naukowców właściwości SP6 może okazać się przydatne w terapii nadciśnienia tętniczego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badacze z Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed w Pozzilli i uniwersytetu Salerno, uniwersytetu Sapienza w Rzymie i uniwersytetu Fryderyka II w Neapolu opisali swoją pracę na łamach czasopisma "Hypertension”.

iStock

Badania przeprowadzono zarówno na wyizolowanych w warunkach laboratoryjnych naczyniach krwionośnych ( po podaniu SP6 rozkurczyły się), jak i modelach zwierzęcych. Zwłaszcza wyniki tej ostatniej próby były szczególnie obiecujące: u zwierząt z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi udało się doprowadzić do jego obniżenia. Punktem wyjścia dla włoskich badań była symulacja procesu trawienia spiruliny w ludzkim żołądku i wchłaniania w jelicie. Po raz pierwszy wyizolowano wtedy peptyd SP6.

Zdaniem autorów badania SP6 może działać na mechanizm związany z naturalnym tlenkiem azotu (NO), pod wpływem którego rozkurczają się mięśnie gładkie w ścianach naczyń krwionośnych. Peptyd mógłby potencjalnie znaleźć zastosowanie jako naturalny dodatek wspomagający działanie leków obniżających ciśnienie.

Spirulina często bywa określana jako „superżywność” ze względu na bogatą zawartość białka i liczne właściwości zdrowotne. Wykorzystywano ją do tej pory w produkcji suplementów i kosmetyków.

Całość publikacji dostępna tutaj.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Nadciśnienie tętnicze: nowa strategia to rozpoczynanie interwencji od leczenia skojarzonego

Nadciśnienie tętnicze i hipercholesterolemię ma jednocześnie 6,5 mln Polaków

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.