Sól a rak żołądka

opublikowano: 25-07-2012, 15:03

Obniżenie spożycia soli może zapobiec jednemu na siedem przypadków nowotworu żołądka - podała World Cancer Research Fund (WCRF).

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Według brytyjskich naukowców, maksymalne dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6 g. W rzeczywistości przeciętny Brytyjczyk konsumuje jej 8,6 g dziennie, co przekracza zalecaną dawkę maksymalną o blisko 43 proc. W 2011 roku jedna piąta soli przyjmowana przez mieszkańców Wielkiej Brytanii pochodziła z pieczywa, natomiast trzy czwarte z konsumpcji przetworzonego jedzenia.

Eksperci z WCRF porównali najnowsze statystyki związane ze spożyciem soli oraz dane dotyczące  zachorowań na raka i doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia soli do 6 g na dzień mogłoby zapobiec 1 na 7 przypadków nowotworu żołądka. Organizacja przypomina również, że zmniejszenie ilości soli w diecie istotnie zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz chorób serca.

WCFR chce, by w Wielkiej Brytanii opracowano specjalny system oznakowania na opakowaniach żywności, tak by konsumenci byli informowani o zawartości soli, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.