Sól a choroby serca

AR
opublikowano: 18-08-2014, 18:30

Popularne w mediach hasło „biała śmierć’ nie odnosi się tylko do cukru. Sód, dostarczany do organizmu głównie pod postacią soli kuchennej dodawanej do potraw, odpowiada za 1 na 10 śmiertelnych przypadków chorób serca.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W 2010 roku średni poziom spożycia sodu na świecie wynosił 3,95 g dziennie (na osobę) – wynika z analizy statystycznej naukowców z Uniwersytetu Tufus w Medford w USA. Eksperci alarmują, że to prawie dwa razy więcej niż maksymalna dzienna ilość rekomendowana do spożycia przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Raport na ten temat opublikowało ostatnio brytyjskie pismo medyczne The New England Journal of Medicine. Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu przeanalizowali dane z 205 ankiet na temat spożycia sodu, reprezentatywnych dla około 75 proc. populacji świata. Porównani je z dostępnymi danymi na temat odżywiania się ludności w rożnych częściach świata.

Zobacz więcej

Fot. Kevin Dooley Grains of salt CC BY 2.0.

Szacuje się, że spożycie nadmiernej ilości sodu w różnej postaci (przewyższającej zalecenia WHO) odpowiada za 1,65 mln zgonów wywołanych chorobami serca na świecie, w skali roku. Oznacza to, że 1 na 10 wszystkich śmiertelnych przypadków chorób serca spowodowanych jest przyjmowaniem zbyt dużej ilości sodu w pożywieniu.

Prym w tej przykrej statystyce wiodą mężczyźni - 61,9 proc., kobiety odpowiadają natomiast za 38,1 proc.  Co więcej, badacze odkryli, że 4 na 5 takich zgonów zdarza się w krajach słabo lub średnio rozwiniętych.

Sód, odpowiedzialny za podwyższenie ciśnienia krwi, występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych. Poza solą kuchenną (chlorkiem sodu), m.in. w mleku, burakach i selerze. W znacznie większych ilościach jest jednak dodawany do żywności przetworzonej, np. chleba czy wyrobów mięsnych. WHO nie zaleca osobom dorosłym spożycia więcej niż 2 g sodu dziennie.



Źródło: The New England Journal of Medicine

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.