Sok z buraków na nadciśnienie?

MM
opublikowano: 16-04-2013, 16:27

Naukowcy z Queen Mary University of London przekonują, że kubek soku z buraków może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi u pacjentów zmagających się z nadciśnieniem.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Wyniki pierwszych analiz opublikowanych na łamach American Heart Association Journal Hypertension pokazują, że warzywa bogate w azotany mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi u pacjentów. Pierwsze próby przeprowadzono na szczurach, następnie wykonano małe badanie z udziałem 15  pacjentów uskarżających się na wysokie ciśnienie krwi. Jego uczestnicy – osiem kobiet oraz siedmiu mężczyzn- nie mieli innych schorzeń, nie lyli również poddani terapii hypertensyjnej. Ich wyjściowe ciśnienie skurczowe wahało się w granicach 140-159 mmHg (przyjęta norma 120 mmHg). Podczas badania pacjenci pili 250 ml soku z buraków zawierający około 0,2 g azotanów, a następnie przez kolejne 24 godziny obserwowano poziom ich ciśnienia tętniczego. W całej grupie odnotowano średni spadek o 10 punktów.

Jak wyjaśniają naukowcy mechanizm działania azotanów? W ich ocenie w ciele pacjentów przekształcają się one w tlenek azotu przez co wpływają ‘relaksująco na naczynia krwionośne’. W efekcie przyczyniają się do obniżania ciśnienia tętniczego krwi.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.