Soja dla pacjentek z rakiem piersi?

AR
opublikowano: 20-04-2015, 16:07

Produkty sojowe mogą chronić niektóre pacjentki z rakiem piersi przed nawrotami, a nie im szkodzić, tak jak dotychczas sądzono. Warunkiem jest jednak to by kobiety spożywały je w dzieciństwie, a nie w trakcie choroby – wynika z eksperymentu na amerykańskiej uczelni.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Nowe badanie na myszach może zrewolucjonizować myślenie na temat wpływu soi na zdrowie kobiet. Powszechnie wiadomo, że produkty i suplementy bogate w soję zakłócają działanie leków obniżających poziom estrogenu w organizmie i stymulują wzrost guzów –  dlatego dotychczas były zdecydowanie niewskazane dla pacjentek ze zdiagnozowanym rakiem piersi.

Z nowego badania na myszach, przeprowadzonego przez centrum medyczne Georgetown University, wynika jednak, że długotrwale spożycie produktów i suplementów diety bogatych w soję w niektórych przypadkach może mieć zupełnie odwrotny efekt niż dotychczas sądzono. U gryzoni, którym podawano je regularnie przez długi czas, zaobserwowano wystąpienie silniejszej reakcji obronnej organizmu przeciw guzkom. W efekcie dieta sojowa przyczyniała się do obniżenia ryzyka wystąpienia nawrotów raka piersi – twierdzą naukowcy, na czele z prof. onkologii Leeną Hilakivi-Clarke. Z drugiej strony te same produkty mogą pomagać rakowi rosnąć, ponieważ stymulują receptory estrogenu.

Za te niepożądane w terapiach onkologicznej właściwości soi odpowiedzialny jest jeden z jej składników – genisteina. Występuje ona w dużych ilościach nasionach soi i mleku sojowym. To ona stymuluje receptory estrogenu w komórkach do wychwytu tego kobiecego hormonu z krwi, co przyczynia się do wzrostu guzów. Jednak długotrwałe spożycie gensteiny może także pobudzać układ odpornościowy - twierdzą naukowcy. Okazuje się, że efekt działania tej substancji różni się u gryzoni, w zależności od tego, czy mają one w organizmach komórki odpornościowe znane jako cytoksytyczne limfocyty T, czy są ich pozbawione. Aby lepiej zbadać wpływ diety bogatej w soję na organizm człowieka konieczne są dalsze badania.

Źródło: Science Daily

 

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.