Smart-pigułka nadaje czyli o diagnostyce układu pokarmowego przyszłości

MAT
13-01-2016, 16:40

Australijscy uczeni przeprowadzili pierwsze testy na zwierzętach elektronicznej pigułki, która mierzy stężenie gazów w układzie pokarmowym. Niektóre wyniki były odwrotne, niż badacze się spodziewali.

Czy tak niedługo będzie wyglądała diagnostyka chorób układu pokarmowego? Pigułka opracowana w australijskim RMIT University jest prosta w użyciu - po połknięciu zebrane o gazach informacje przesyła z żołądka i jelit prosto do smartfona.

Zobacz więcej

Professor Kourosh Kalantar-Zadeh z e-pigułką RMIT University

Pigułka przyszłości

Wynalazek przeszedł już pierwszy test na zwierzętach. Uczeni wybrali do eksperymentu świnie, ponieważ mają one podobny system pokarmowy do ludzkiego.
Badanie, które sprawdzało działanie błonnika w diecie, pokazało, że dzięki sprytnemu urządzeniu można uzyskać cenne informacje, a niektóre dane okazały się być sprzeczne z intuicją.

Mała ilość błonnika wiązała się bowiem z 4-krotnie większą produkcją wodoru w jelicie cienkim w porównaniu do diety bogatej w błonnik. Sugeruje to, że bogata w tę substancję dieta może pomagać np. osobom z zespołem jelita drażliwego wywołanym zbyt dużą aktywnością bakterii w jelicie.

"To była niespodzianka, ponieważ wodór jest produkowany w procesie fermentacji, więc oczekiwaliśmy, że więcej błonnika spowoduje powstanie większej ilości tego gazu" - tłumaczy kierujący pracami prof. Kourosh Kalantar-Zadeh.

Na wzdęcia mniej błonnika

Pigułka pokazała też inne reakcje. Duża ilość błonnika powodowała większą produkcję metanu w jelicie grubym. To może z kolei oznaczać, że ograniczenie błonnika w diecie może pomóc przy wzdęciach. Nie było natomiast różnicy w stosunku ilości metanu do ilości dwutlenku węgla, co sugeruje, że zmiany ilości błonnika nie wpłyną na stan osób z zespołem jelita drażliwego związanym z obecnością w jelitach metanu - tłumaczą uczeni.

"Smart-pigułka pozwala nam na precyzyjne sprawdzenie, gdzie produkowane są jakie gazy i pomaga nam zrozumieć aktywność mikrobiologiczną w tych miejscach - to pierwszy krok do obalenia mitów na temat wpływu jedzenia na nasz organizm i zastąpienia ich twardymi faktami" - mówi prof. Kalantar-Zadeh.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Diagnostyka / Smart-pigułka nadaje czyli o diagnostyce układu pokarmowego przyszłości
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.