Słodka śmierć

MAT
opublikowano: 30-06-2015, 13:02

Słodzone cukrem napoje na całym świecie wywołują wśród dorosłych ponad 180 tys. zgonów rocznie - wynika z nowej analizy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Wpływ słodzonych napojów na ryzyko śmierci sprawdzili naukowcy z Tufts University. W tym celu przeanalizowali 62 badania obejmujące ponad 600 tys. osób z 51 krajów, przeprowadzone w latach 1980 -2010. Badacze uwzględnili także dane na temat dostępności cukru w 187 krajach.

Lepiej unikać słodzenia. Według uczonych, zawierające cukier napoje mogły być odpowiedzialne za ok. 130 tys. zgonów z powodu cukrzycy, 45 tys. z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 6,5 tys. z powodu nowotworów.

Co ciekawe, analiza pokazała duże rozbieżności między różnymi populacjami. Na przykład wpływ słodzonych napojów na zdrowie Japończyków w wieku powyżej 65 roku był znikomy, a wysoki na Meksykanów młodszych niż 45 lat. Osoby młode były generalnie bardziej poszkodowane niż starsze.

Uczeni mają prostą radę - ograniczyć tego rodzaju napoje. "W niektórych populacjach zmiany diety, takie jak zwiększenie spożycia warzyw i owoców mogą być trudne ze względu na czynniki związane z rolnictwem, kosztami, przechowywaniem czy ze względu inne warunki. - mówi dr Dariush Mozaffarian, główny autor analizy. "Sprawa cukru nie jest skomplikowana. Redukcja jego spożycia może zapobiec tysiącom zgonów rocznie." - tłumaczy.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.