Skuteczna probiotykoterapia – czy każdy probiotyk jest równy?

materiał powstał przy współpracy z firmą Sandoz
opublikowano: 11-06-2019, 12:49
aktualizacja: 11-07-2019, 12:49

Żeby preparaty probiotyczne mogły być nazywane probiotykiem, muszą spełniać precyzyjne kryteria określone przez Światową Organizacją Zdrowia i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Precyzyjne zdefiniowanie szczepu drobnoustroju jest najistotniejszą charakterystyką probiotyku. Wymagania im stawiane są bardzo wysokie1. Zarówno kryteria funkcjonalne, jak i technologiczne opracowane przez Światową Organizację Zdrowia i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa mają nie tylko zapewnić najwyższą jakość probiotyku, ale przede wszystkim sprawić, by firmy farmaceutyczne dostarczały produktów sprawdzonych i bezpiecznych dla pacjentów.

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które w odpowiednich ilościach mogą wywierać korzystne skutki zdrowotne2. Są to mikroorganizmy, najczęściej bakterie kwasu mlekowego na przykład z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które mogą zasiedlać różne środowiska, w tym organizm człowieka3. Selekcja szczepów o najkorzystniejszych właściwościach probiotycznych odbywa się wielokierunkowo. Jedną z najistotniejszych cech probiotyków są ich właściwości przeciwbakteryjne, skierowane przeciwko patogenom przewodu pokarmowego lub układu moczowo-płciowego kobiet. Jakie jeszcze kryteria muszą spełniać, aby mogły zostać nazwane probiotykiem?

Cechy funkcjonalne szczepów probiotycznych:

  • pochodzenie z mikrobiomu człowieka,
  • ściśle określona przynależność rodzajowa i gatunkowa, potwierdzona metodami biologii molekularnej,
  • brak działania patogennego, inwazyjnego oraz karcinogennego,
  • odporność na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych po podaniu doustnym,
  • zachowanie właściwości probiotycznych po procesie technologicznym oraz względnie długim okresie przechowywania,
  • zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, w tym kwasów organicznych, nadtlenku wodoru oraz bakteriocyn,
  • właściwości powierzchniowe umożliwiające adherencję do komórek nabłonkowych,
  • antagonizm wobec typowych patogenów przewodu pokarmowego lub układu moczowo-płciowego,
  • konkurencja o receptory z komórkami drobnoustrojów patogennych takich jak Escherichia coli i Salmonella typhimurium,
  • korzystny wpływ na organizm gospodarza, potwierdzony w prawidłowo przeprowadzonych, kontrolowanych badaniach klinicznych4.

Cechy technologiczne szczepów probiotycznych:

  • łatwość produkcji dużej ilości biomasy,
  • oporność na procedury utrwalania, takie jak zamrażanie czy liofilizacja,
  • żywotność i stabilność cech bakterii w czasie przechowywania i dystrybucji produktów probiotycznych,
  • wysoka przeżywalność przechowalnicza w gotowym produkcie,
  • brak pogorszenia cech organoleptycznych gotowych produktów,
  • odporność na bakteriofagi,
  • stabilność genetyczna.

Pozytywny wpływ probiotyków można zauważyć w wielu dziedzinach. Bardzo często wykorzystywane są one m.in. do przywracania naturalnej mikroflory jelitowej (na przykład po antybiotykoterapii, przy zmianie diety czy w sytuacjach osłabienia organizmu), produkcji żywności funkcjonalnej, konserwacji produktów spożywczych5. Warto jednak stosować probiotyki wytwarzane zgodnie z wymogami dobrej praktyki wytwarzania (GMP) według najwyższych standardów jakości.

Siła od środka

Jednym z suplementów diety, wytwarzanych przez firmę farmaceutyczną posiadającą doświadczenie w zakresie produkcji preparatów probiotycznych wytwarzanych zgodnie z wymogami dobrej praktyki wytwarzania (GMP), jest Linex Complex. To nowa na polskim rynku wyjątkowa formuła i suplement najwyżej jakości. Formuła Linex zawiera jedne z najlepiej przebadanych na świecie żywych kultur bakterii probiotycznych kwasu mlekowego w postaci liofilizowanej lub liofilizowanej6. Aktywne bakterie Lactobacillus rhamnosus GG podobne do bakterii ludzkich stopniowo przywracają równowagę mikrobiologiczną we wszystkich częściach jelita. Linex Complex w swoim składzie zawiera dodatkowo wyselekcjonowane witaminy z grupy B i cynk, które wspierają nasz organizm. Witamina B1 przyczynia się do zachowania prawidłowego metabolizmu, co odnosi się do pozyskiwania ze składników odżywczych energii niezbędnej do utrzymania podstawowych funkcji ciała. Witaminy B2 i B6 mają istotny wpływ na zmniejszenie odczucia zmęczenia i znużenia7.

Informacje o firmie Sandoz
Sandoz jest światowym liderem w dziedzinie leków generycznych i biopodobnych. Jako część grupy Novartis naszym celem jest odkrywanie nowych sposobów na poprawę jakości i wydłużenie ludzkiego życia. Jesteśmy zaangażowani we wspomaganie społeczeństwa w radzeniu sobie z rosnącymi potrzebami opieki zdrowotnej, będąc pionierem nowego podejścia pomagającego ludziom na całym świecie uzyskać dostęp do wysokiej jakości leków. Nasze portfolio obejmuje ok. 1000 molekuł z zakresu wszystkich głównych obszarów terapeutycznych. Dzięki niemu osiągnęliśmy w 2016 r. sprzedaż na poziomie 10,1 mld USD. Centrala Sandoz znajduje się w Niemczech, w miejscowości Holzkirchen należącej do wielkomiejskiego obszaru Monachium.

BIBLIOGRAFIA

1. Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Lublin 2013.

2. Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Szczecin 2014.

3. Ibidem.

4. Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Lublin 2013.

5. Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Szczecin 2014.

6-7. Ulotka produktowa suplementu diety Linex Complex

materiał partnera

LINE/046/01-2019

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: materiał powstał przy współpracy z firmą Sandoz

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.