Sezonowo znaczy zdrowo

IKA
opublikowano: 17-07-2014, 13:55

Truskawki, maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe. Ddatkowo czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badania nad zdrowotnym wpływem owoców jagodowych wskazują, że mogą one chronić przed wieloma schorzeniami, przede wszystkim układu krążenia. Poza tym, np. czarna porzeczka stanowi bogate źródło witaminy C – zawiera jej ok. 183 mg w 100 g , wyprzedzając m.in. paprykę, kiwi czy cytrusy. Poziomka może być pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu, dzięki zawartości błonnika, który ma zdolność pochłaniania związków szkodliwych.

Owoce jagodowe są szczególnie bogate w witaminę C, zawierają też karotenoidy i witaminy z grupy B. Wyróżnia je też stosunkowo duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i oczywiście błonnika.

Maliny zawierają salicylany o właściwościach dezynfekujących, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych. Zawartość salicylanów w malinach jest jednak zbyt mała, aby mogły leczyć.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.