Schudnąć dzięki truskawkom

MAT
opublikowano: 19-06-2015, 11:57

Zawarty w wielu owocach resweratrol pomaga spalić tłuszcz. Naukowcy odkryli, jak to robi.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Zobacz więcej

carloszk/RGB Stock

Wcześniejsze badania pokazały m.in., że ten należący do polifenoli związek pomaga ograniczyć otyłość, ale mechanizm tego zjawiska nie był jasny.

W swoim badaniu uczeni z Washington State University karmili myszy dietą bogatą w tłuszcze, ale części z nich podawali resweratrol w ilości odpowiadającej ok. 5 kg zawierających go owoców dziennie, w przeliczeniu na człowieka. Tak karmione myszy przytyły ok 40 proc. mniej od zwierząt z grupy kontrolnej.

Badaczce odkryli stojący za tym mechanizm. "Zawarte w owocach polifenole, w tym resweratrol zwiększają ekspresję genów, które przyspieszają utlenianie zjadanych tłuszczów, tak aby nie było ich w organizmie zbyt dużo." - tłumaczy autor odkrycia prof. Min Du. "Zamieniają one biały tłuszcz w żółty, który jest spalany i wydziela ciepło." - tłumaczy uczony.

Resweratrol budzi zainteresowanie już od dłuższego czasu. Istnieją prace, które sugerują jego wpływ na spowolnienie starzenia, pomoc w ochronie przed rakiem czy przed chorobami serca. Substancja ta występuje m.in. w winie, ale prof. Min Du przekonuje, że dużo lepiej jest jeść owoce.

"W rzeczywistości liczy się zawartość wszystkich polifenoli." - tłumaczy badacz. "Wiele z polifenoli jest nierozpuszczalna i zostaje odfiltrowana przy produkcji wina. Uważamy, że można podnieść ich przyjmowanie zwiększając spożycie owoców." - mówi uczony, który wyjaśnia, że związki te są zawarte w wszystkich owocach, a szczególnie w jagodach, truskawkach, malinach, winogronach i jabłkach.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.