Salicylany a kontrola glikemii

MM
opublikowano: 04-07-2013, 14:03

Krótkoterminowe badanie opublikowane w lipcu na łamach Annals of Internal Medicine wskazuje, że działające przeciwzapalnie salicylany wpływają na obniżenie poziomu cukry w krwi oraz poprawiają kontrolę glikemii w cukrzycy typu drugiego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badanie przeprowadzono na grupie 286 pacjentów z cukrzycą w wieku od 18 do 75 lat ze stężeniem glukozy na poziomie 12,5 mmola/l i hemoglobiną glikolowaną HbA1c na poziomie 7,0-9,0 proc. Pacjenci podzieleni na dwie grupy – otrzymującą dawkę salicylanów oraz grupę przyjmującą placebo. Placebo. W grupie przyjmującej salicylany w ciągu 48 tygodni zaobserwowano obniżenie poziomu hemoglobiny glikolowanej o 0,37 proc. (spadki w przedziale od 0,53 proc. do 0,21 proc.). W ocenie badaczy przyjmowanie salicylanów przez pacjentów z cukrzycą typu drugiego pozwoliło na poprawę kontroli glikemii. Dodatkowo u pacjentów stosujących leki stwierdzono obniżenie poziomu leukocytów, neutrofilli oraz limfocytów (podwyższony ich poziom wynika z otyłości oraz zespołu metabolicznego),  co dodatkowo wskazuje na ich działanie przeciwzapalne.

Źródło: Ann Intern Med. 2013;159(1):1-12. doi:10.7326/0003-4819-159-1-201307020-00003

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.