Ruszyła kampania Feed Them All - Żywienie bez granic

Maja Marklowska-Dzierżak
19-03-2018, 14:41

Pod honorowym patronatem rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr. hab. n. med. Mirosława Wielgosia, realizowana jest ogólnopolska kampania społeczna Feed Them All - Żywienie bez granic. Jej celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat żywienia pozajelitowego.

"Żywienie pozajelitowe, nazywane również żywieniem parenteralnym, to dostarczanie energii oraz wszystkich niezbędnych do życia składników pokarmowych drogą dożylną. Tę formę żywienia stosuje się, gdy pacjent nie jest w stanie odżywiać się drogą fizjologiczną, czyli drogą przewodu pokarmowego, albo gdy takie odżywianie jest niewystarczające. Jest to istotny element terapii ratującej pacjentów przed niedożywieniem i śmiercią głodową. Nazywane jest kolejnym kamieniem milowym w medycynie - obok tak fundamentalnych dla niej osiągnięć jak aseptyka i antyseptyka, znieczulenie ogólne i antybiotyki" - wyjaśnia dr hab. n. med. Jacek Sobocki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego WUM.

Zobacz więcej

Wykład dr. hab. Jacka Sobockiego o żywieniu pozajelitowym IMR advertising by PR

Żywienie pozajelitowe stosuje się m.in. u chorych nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), nowotwory, z zespołem krótkiego jelita, przetoką przewodu pokarmowego, powikłaniami pooperacyjnymi, rzadko u chorych na anoreksję. Według szacunków dr n. med. Krystyny Majewskiej, kierownika Poradni Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego przy Oddziale Żywienia i Chirurgii Szpitala Klinicznego im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie, takiego sposobu odżywiania wymaga 8-10 proc. wszystkich pacjentów. Większość z nich stanowią pacjenci onkologiczni, z których 30-85 proc. jest niedożywionych. Jeśli pozwala na to stan ich zdrowia i nie wymagają hospitalizacji, po odpowiednim przeszkoleniu mogą być odżywiani pozajelitowo w domu.

Jednak nie wszyscy potrzebujący trafiają do ośrodków specjalizujących się w leczeniu pozajelitowym. "Przed laty nawet trzy czwarte pacjentów nie otrzymywało takiego leczenia" - wspomina dr hab. Jacek Sobocki. Obecnie, jak szacuje, jest to jakieś 10 proc. tych, którzy powinni mieć podawane mieszanki żywieniowe, nie licząc chorych na nowotwory. 

Kampania Feed Them All - Żywienie bez granic ma zachęcić lekarzy do kierowania niedożywionych pacjentów do poradni żywieniowych. Osiem takich poradni należy do Polskiej Sieci Ośrodków Leczenia Niewydolności Jelit, co gwarantuje wysoką jakość udzielanych przez nie świadczeń. 

Organizatorkami kampanii Feed Them All - Żywienie bez granic są dietetyczki mgr Zuzanna Przekop i mgr Zuzanna Zaczek. 19 maja zaplanowano konferencję naukową "Żywienie bez granic". 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Maja Marklowska-Dzierżak

Puls Medycyny

/ Ruszyła kampania Feed Them All - Żywienie bez granic
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.