Resweratrol ma właściwości antydepresyjne

PAP
opublikowano: 30-07-2019, 11:14

Resweratrol, polifenol występujący m.in. w czerwonym winie, czerwonych winogronach i owocach jagodowych, blokuje ekspresję enzymu powiązanego z kontrolowaniem stresu w mózgu – wynika z badania opublikowanego na łamach „Neuropharmacology”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Lampka czerwonego wina może działać relaksująco nie tylko ze względu na zawartość alkoholu, ale również dzięki obecności resweratrolu – naturalnej substancji o właściwościach przeciwutleniających i przeciwgrzybiczych. Resweratrol występuje m.in. w czerwonych winogronach, owocach jagodowych, np. jeżynach, borówkach, jagodach, morwach, czarnych porzeczkach, a także w kakao i w skórce pomidorów.

Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo (USA) oraz Uniwersytetu Medycznego Xuzhou w Chinach w badaniu na myszach wykazali, że występujący w winogronach i jagodach resweratrol hamuje wydzielanie enzymu PDE4, który przyczynia się do zachorowania na depresję i inne zaburzenia psychiczne.

Enzym PDE4 (fosfodiesteraza typu 4) jest powiązany z działaniem kortykosteronu – hormonu regulującego odpowiedź organizmu na stres. Pod wpływem nadmiaru kortykosteronu enzym PDE4 uaktywnia się i osłabia funkcjonowanie innego związku - cyklicznego adenozynomonofosforanu (cAMP), biorącego udział w wielu reakcjach biochemicznych. To prowadzi do powstawania w mózgu zmian zwiększających ryzyko problemów psychicznych.

Zaobserwowano, że myszy z aktywnym enzymem PDE4 przejawiały zachowania o podłożu lękowym i depresyjnym.

Ponieważ obecnie stosowane leki na depresję – sterujące poziomem serotoniny lub noradrenaliny w mózgu – przynoszą ulgę tylko części pacjentów, badacze liczą na to, że w przyszłości resweratrol wejdzie w skład antydepresantów nowej generacji.

„Resweratrol może stanowić skuteczną alternatywę dla leków wykorzystywanych w leczeniu pacjentów z depresją i zaburzeniami lękowymi” – podsumowuje dr Ying Xu, współautorka badania.

Źródło: www.sciencedirect.com

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Lampka czerwonego wina nie zastąpi prewencji farmakologicznej - rozmawiamy z prof. Krzysztofem J. Filipiakiem

Odpowiednia dieta i wysiłek fizyczny mogą wspomóc leczenie psychiatryczne

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.