Rakotwórcze mięso

MAT
opublikowano: 27-10-2015, 11:02

Należąca do WHO Agency for Research on Cancer (IARC) oceniła rakotwórczy potencjał czerwonego i przetworzonego mięsa. Warto znać umiar.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Analiza przeprowadzona przez 22 ekspertów z 10 krajów objęła ponad 800 badań.

Czerwone mięso zostało zakwalifikowane jako prawdopodobnie rakotwórcze, a przetworzone - jako rakotwórcze dla człowieka.

Mięso czerwone oznacza wszystkie tkanki mięśniowe ssaków - obejmuje więc m.in. wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę czy baraninę. Znaleziono przede wszystkim związek jego spożycia z rakiem jelita grubego, ale także trzustki i prostaty.

Przetworzone mięso obejmuje natomiast mięso różnego pochodzenia i produkty pochodne (np. krew) poddane obróbce zwiększającej jego trwałość lub zmieniającej walory smakowo-zapachowe, czyli np. wędzeniu, soleniu czy peklowaniu. Według analizy, 50 gr przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Badacze tłumaczą, że dla pojedynczego człowieka ryzyko zachorowania jest niewielkie, ale rośnie ze wzrostem spożycia.

"Wyniki te wspierają rekomendacje agencji związanych ze zdrowiem publicznym, aby ograniczać jedzenie mięsa" - mówi dr Christopher Wild, dyrektor IARC. "Jednocześnie jednak czerwone mięso ma duże wartości odżywcze. Z tych powodów, uzyskane rezultaty mogą pomóc rządom i międzynarodowym instytucjom oceniającym ryzyko w znalezieniu równowagi między zagrożeniami i korzyściami jedzenia czerwonego oraz przetworzonego mięsa i opracowaniu najlepszych zaleceń żywieniowych" - tłumaczy uczony.


Źródło: IARC via Medical News Today

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.