Rak okrężnicy: salmonella zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu

MJM/PAP
opublikowano: 20-01-2023, 13:18

Znane głównie z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy - informuje pismo „Cell Reports Medicine”. Naukowcy zaobserwowali także większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację nowotworową, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.
Nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację nowotworową, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.
Pixabay

Zespół kierowany przez prof. Jun Sun z University of Illinois w Chicago (USA) badał próbki tkanki ludzkiego raka okrężnicy i modele zwierzęce. Jak się okazało, narażenie na salmonellę było powiązane z rakiem okrężnicy, który rozwinął się wcześniej i powiększył bardziej.

Autorzy przyjrzeli się najpierw danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy. Pobrane podczas rutynowej operacji raka okrężnicy próbki tkanek zawierające przeciwciała przeciwko salmonelli pochodziły zwykle od osób, które miały gorsze wyniki w leczeniu.

Rak okrężnicy a narażenie na salmonellę

Sun i jej zespół z USA wykorzystali szczepy salmonelli wyizolowane z tych próbek tkanek, badając myszy z rakiem okrężnicy, które były narażone na działanie bakterii. Zaobserwowali większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.

– Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić – powiedziała prof. Sun.

Również współpracownicy Sun z Holandii (uniwersytety w Lejdzie i Utrechcie) badali bakterie in vitro. W laboratorium połączyli ludzkie komórki rakowe i przedrakowe ze szczepem salmonelli i mierzyli wzrost lub zmiany w guzie. Jak się okazało, nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.

– Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza – zaznaczyła Sun.

– Te dowody mówią nam, że musimy przyjrzeć się bliżej narażeniu na salmonellę jako środowiskowemu czynnikowi ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak okrężnicy.

Co zaskakujące, wcześniejsze wieloletnie badania prowadzone w innych ośrodkach sugerowały, że bakterie Salmonella mogłyby posłużyć do zwalczania nowotworów, na przykład raka płuca.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Nowa metoda szczepienia przeciw salmonellozie. Współautorką badaczka z Polski

Bakterie wywołujące dur brzuszny coraz bardziej oporne na antybiotyki [BADANIA]

Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.