Rak jelita grubego: stosowanie antybiotyków zwiększa ryzyko jego rozwoju

MJM/PAP
opublikowano: 03-09-2021, 10:01

Istnieje wyraźny związek między długim zażywaniem antybiotyków a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Istotną rolę ogrywać tu może negatywny wpływ antybiotyków na mikroflorę jelitową - wskazują szwedzkie badania.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Uniwersytetu w Umea w Szwecji doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych, które dotyczyły 40 tys. pacjentów z rakiem jelita grubego i które były zebrane w szwedzkim rejestrze na temat tego nowotworu w latach 2010-2016. Informacje te porównywano z danymi zebranymi wśród 200 tys. osób niechorujących na nowotwór. Dane na temat stosowania antybiotyków pochodziły ze szwedzkiego rejestru dotyczącego leków przepisywanych na receptę. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach pisma „Journal of the National Cancer Institute”.

Rak jelita grubego: stosowanie antybiotyków zwiększa ryzyko jego rozwoju

Analiza ujawniła, że w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały antybiotyków, kobiety i mężczyźni zażywający je przez ponad pół roku mieli o 17 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, a dokładnie na raka części jelita grubego określanej jako wstępnica, czyli tej, do której jako pierwszej trafia pokarm z jelita cienkiego. Wzrost ryzyka odnotowano już po 5 do 10 lat od stosowaniu antybiotyków.

Nie stwierdzono natomiast zwiększonego ryzyka rozwoju raka zstępnicy, a u mężczyzn także odbytnicy. Natomiast u kobiet zażywających antybiotyki ryzyko raka odbytnicy było w małym stopniu obniżone.

– Wyniki te uwydatniają fakt, że jest wiele powodów, by ograniczać stosowanie antybiotyków – komentuje współautorka badania Sophia Harlid.

Chodzi przede wszystkim o zapobieganie rozwojowi oporności bakterii na antybiotyki, ale to badanie wskazuje, że również dlatego, iż antybiotyki mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego, dodaje badaczka.

– Chociaż w wielu przypadkach antybiotykoterapia jest konieczna i ratuje życie, w wypadku mniej ciężkich chorób, które i tak ulegną wyleczeniu, powinno się zachować ostrożność – podkreśla.

Naukowcy oceniają, że ryzyko związane ze stosowaniem antybiotyków wynika z ich negatywnego wpływu na mikroflorę jelitową. Stosowany w infekcjach układu moczowego lek bakteriobójczy nie będący antybiotykiem, który nie wpływa na mikroflorę jelitową, nie miał związku ze wzrostem ryzyka raka jelita grubego.

Rak jelita grubego: szkodliwe zarówno antybiotyki doustne, jak i dożylne

Chociaż w badaniu brano jedynie antybiotyki stosowane doustnie, również te, które podaje się dożylnie mogą negatywnie wpływać na bakterie jelitowe, podkreślają autorzy badania.

– Nie ma absolutnie powodu do alarmu, tylko z tego powodu, że zażywało się antybiotyki. Wzrost ryzyka jest umiarkowany, a wpływ na całkowite ryzyko danej osoby jest raczej mały – podkreśla Harlid.

Jak dodaje, w ramach prewencji raka jelita grubego warto jest brać udział w programie badań przesiewowych w kierunku tego nowotworu.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Więcej witaminy D w diecie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego u młodych dorosłych

Kwas acetylosalicylowy a ryzyko raka jelita grubego

Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska). Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.