PURE — mała rewolucja w  zaleceniach żywieniowych

  • Iwona Kazimierska
06-12-2017, 23:20

Podczas tegorocznego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) prof. Salim Yusuf przedstawił wyniki badania PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological Study), opublikowane też w czasopiśmie „Lancet”, które wywołały spore zamieszanie nie tylko w świecie nauki, ale także wśród osób zainteresowanych tematyką żywienia. Okazało się bowiem, że potępiane przez lata tłuszcze nie są takie złe. Znacznie gorsze dla zdrowia są węglowodany.

Wyniki badania PURE wskazują na to, że duże spożycie węglowodanów związane jest z większym ryzykiem ogólnej umieralności oraz śmiertelności z przyczyn innych niż sercowo-naczyniowe, a znaczne spożycie tłuszczów (w tym tłuszczów nasyconych) związane jest z niższym tego typu ryzykiem. Takie odkrycie nie jest zgodne z obecnymi zaleceniami dietetycznymi, które mówią o ograniczeniu tłuszczu w diecie do 30 proc. dostarczanych dziennie kalorii. Ponad 7 lat obserwacji 
w 18 krajach Badanie zostało przeprowadzone w latach 2003-2013 na grupie ponad 135 tys. uczestników w wieku...
Zobacz dalszą część…

Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny

Subskrypcja elektroniczna
  • Nieograniczony dostęp do treści „Pulsu Medycyny” przez 12 miesięcy
  • Kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych artykułów
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny”
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
124,00 100,81 zł netto
Prenumerata papierowa
  • Nieograniczony dostęp do treści „Pulsu Medycyny” przez 12 miesięcy
  • Kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych artykułów
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny”
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
  • Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” co dwa tygodnie
178,20 zł 165,00 zł netto

Puls Medycyny

Kardiologia / PURE — mała rewolucja w zaleceniach żywieniowych
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.