Przybywa nam koronakilogramów. Co trzeci Niemiec przytył od początku pandemii COVID-19

EG/PAP
opublikowano: 02-08-2022, 16:24

Wyniki badań Centrum Medycyny Żywienia Else Kroener-Fresenius (EKFZ) monachijskiej Politechniki potwierdziły, że aż 35 proc. dorosłych Niemców od początku pandemii przybrało na wadze - średnio nawet o 6,5 kg.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Prawie jedna trzecia wszystkich respondentów zadeklarowała, że od początku pandemii jadła częściej, przy czym sięgała głównie po produkty takie jak słodycze, słodkie wypieki, przekąski czy fast food.
Prawie jedna trzecia wszystkich respondentów zadeklarowała, że od początku pandemii jadła częściej, przy czym sięgała głównie po produkty takie jak słodycze, słodkie wypieki, przekąski czy fast food.
iStock

Badania opisał tygodnik „Der Spiegel”. Centrum Medycyny Żywienia Else Kroener-Fresenius (EKFZ) w TUM wraz z instytutem badań opinii Forsa przebadało 1005 Niemców w wieku 18-70 lat. Wyniki pokazały, że 35 proc. ankietowanych przybrało, a 15 proc. straciło na wadze.

Eksperci przewidują wzrost zachorowań na cukrzycę

Badacze starali się też ustalić, w jakiś sposób stan psychiczny ankietowanych wpływa na zachowania żywieniowe. Większość pytanych (ok. dwóch trzecich) odpowiedziało, że pandemia nie miała wpływu na ich nawyki żywieniowe.

Osoby, które przytyły, ważą obecnie średnio o ok. 6,5 kg więcej, niż przed pandemią.

– To niekorzystne zmiany, z punktu widzenia zdrowia. Niestety, wielu osobom nie udało się podczas pandemii utrzymać wagi pod kontrolą – komentuje prof. Hans Hauner z TUM, przewidując w związku z tym zwiększenie się ilości chorób powiązanych ze stylem życia, takich jak cukrzyca typu 2.

Przyrost masy ciała odnotowały głownie osoby, których masa ciał już przed pandemią była zbyt wysoka, nie podejmowały aktywności fizycznej i deklarowały silne poczucie niepokoju związane z pandemią. Jednak, jak dodają eksperci, wielu dorosłych i tak przybiera na wadze nawet do kilograma rocznie z powodu naturalnych procesów, takich jak starzenie się, zmiany metaboliczne i hormonalne.

Pandemia nasiliła problem zaburzeń odżywiania

Prawie jedna trzecia wszystkich respondentów zadeklarowała, że od początku pandemii jadła częściej, przy czym sięgała głównie po produkty takie jak słodycze, słodkie wypieki, przekąski czy fast food. Dorośli, którzy czuli się zestresowani częściej jedli niezdrowe przekąski niż ludzie niedeklarujący stresu.

Z kolei ok. 15 proc. ankietowanych przyznało, że straciło na wadze od początku pandemii - średnio 7,9 kg. To może wskazywać na zdrowszy styl życia. Jednak na wadze straciła również „uderzająca liczba osób w wieku 18-29 lat, szczupłych, ze wskaźnikiem masy ciała wynoszącym poniżej 20”.

– Istnieją badania, wyraźnie pokazujące, że podczas pandemii nasiliły się zaburzenia odżywiania – potwierdza Martina de Zwaan z Kliniki Psychosomatyki i Psychoterapii w Hanowerze.

– W wyniku pandemii wiele osób straciło struktury wsparcia, doszły też takie czynniki jak izolacja społeczna, ogólna niepewność, wzrost depresji i stresu, a także zwiększona konsumpcja mediów społecznościowych i związana z tym konfrontacja z ideałami szczupłej sylwetki. To mogło odegrać ważna rolę – podsumowuje Martina de Zwaan.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Otyłość – jakie mechanizmy prowadzą do jej rozwoju?

“Oblicza Medycyny”. Otyłość - jak ją nowocześnie leczyć?

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.