Przepisy dla serca

IKA
opublikowano: 04-10-2012, 14:38

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem. To tylko trzy z prawie 200 przepisów zawartych w „Europejskiej Książce Kucharskiej”. Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

„Europejska Książka Kucharska” jest publikacją wyjątkową m.in. dlatego, że łączy podstawową edukację dotyczącą czynników ryzyka chorób układu krążenia z oryginalnymi przepisami na zdrowe potrawy, zebrane i rekomendowane przez 46 towarzystw kardiologicznych z całego świata: Europy, Azji, Ameryki Środkowej i Afryki Północnej.

Wydaniu publikacji przez zrzeszonych w Europejskim Towarzystwie Kardiologicznym (European Society of Cardiology) ekspertów przyświecał cel: profilaktyka chorób układu krążenia.

Książka została podzielona na dwie części: edukacyjną i kulinarną. Oprócz prawie 200 przepisów czytelnicy znajdą w niej przystępne wyjaśnienie, czym są choroby układu krążenia, cukrzyca, czy zaburzenia lipidowe oraz praktyczne wskazówki dotyczące zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków. Jest także tabela wartości odżywczych prawie 250 produktów spożywczych oraz tabela produktów z określonym indeksem glikemicznym.

„Europejska Książka Kucharska” to również możliwość poznania kuchni z różnych krajów. Pokazują je m.in. barwne fotografie, zawarte w wydanej albumowo książce.
Autorami „Europejskiej Książki Kucharskiej” są prof. Roberto Ferrari i Claudia Florio. Redaktorami polskiego wydania są eksperci: prof. Janina Stępińska, prof. Władysław Grzeszczak, prof. Wiktor Szostak oraz Robert Sowa, mistrz sztuki gotowania.


Książka dedykowana jest organizacji European Heart for Children – część dochodu ze sprzedaży wydania polskiego zostanie przeznaczona na fundację.

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska). Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.