Przełomowe odkrycie w walce z cukrzycą?

Aleksandra Rogala
opublikowano: 20-11-2014, 15:32

Szwedzcy naukowcy, którzy pracują nad biologicznym mechanizmem wychwytu glukozy przez brunatną tkankę tłuszczową, chcą stworzyć nową generację leków na cukrzycę typu II – takich, które będą w stanie całkowicie pokonać tę chorobę.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie, których badanie opublikowano niedawno w „Journal of Cell Biology”, odkryli sposób, w jaki stymulowany jest wychwyt glukozy w brunatnej tkance tłuszczowej (ang. brown fat). Twierdzą, że dzięki tej wiedzy w przyszłości możliwa będzie farmakologiczna stymulacja tego mechanizmu, a w efekcie obniżenie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu II - chorobą, z powodu której tylko w Polsce co roku umiera 21,3 tys. osób.

Flurescencyjny obraz komórek brunatnej tkanki tłuszczowej pod mikroskopem
Wyświetl galerię [1/2]

Flurescencyjny obraz komórek brunatnej tkanki tłuszczowej pod mikroskopem Stockholm University

Obniżenie glikemii (stężenia glukozy we krwi) jest podstawowym celem terapeutycznym w leczeniu cukrzycy. Obecnie nie ma jednak skutecznej, jednolitej terapii, która gwarantowałaby chorym na cukrzycę powrót do pełnego zdrowia. „Z tego powodu znalezienie nowych sposobów stymulowania wychwytu glukozy przez tkanki, co prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, jest kwestią wielkiej wagi” - mówi prof. Tore Bengtsson z Departamentu Biologii Molekularnej Instytutu Wenner-Gren na Uniwersytecie w Sztokholmie.

„Jednym z najbardziej znaczących cech nowo odkrytego szlaku sygnalizującego wychwyt glukozy jest to, że nie jest on związany ze szlakiem regulowanym przez insulinę. Oznacza to, że szlak wychwytu glukozy w brunatnej tkance tłuszczowej najprawdopodobniej może zostać aktywowany nawet u pacjentów z cukrzycą typu II, u których sygnalizacja insulinowa działa nieprawidłowo” – wyjaśnia naukowiec.

Brunatna tkanka tłuszczowa, nazywana "pożyteczną tkanką tłuszczową", a czasem „gruczołem snu zimowego”, odpowiada m.in. za dostarczenie energii do utrzymania ciepła naszego ciała, gdy maleje temperatura otoczenia. Dzieje się tak. m.in. dlatego, że jest ona zdolna do magazynowania glukozy.

„Nasze badanie pokazuje, że to hormony stresu wytwarzane samodzielnie przez organizm – epinefryna i norepinefryna – są odpowiedzialne za zwiększenie wychwytu glukozy w brunatnej tkance tłuszczowej. Epinefryna i norepinefryna potrafią oddziaływać na niemal cały organizm, wiążąc się z receptorami na powierzchni komórek” - tłumaczy Tore Bengtsson i dodaje: „Dowiedliśmy w jaki sposób i za pomocą jakiego mechanizmu, adrenergiczne receptory znajdujące się na brunatnej tkance tłuszczowej stymulują wychwyt glukozy - to całkowicie nowe i przełomowe badania”.

Źródło: Stockholm University

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Aleksandra Rogala

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.