Program "Oblicza Medycyny": Kiedy kawa wychodzi nam na zdrowie? [WYWIAD WIDEO]

Ewa Kurzyńska
opublikowano: 04-03-2019, 09:16

Jest coraz więcej badań dowodzących, że kawa działa pozytywnie na mózg. Zwiększa naszą czujność i koncentrację, poprawia nastrój, może nawet ograniczać depresję. Z drugiej jednak strony „mała czarna” może zaburzyć sen u wrażliwych osób, a także spotęgować stany lękowe. W programie „Oblicza Medycyny” o właściwościach kawy rozmawiamy z dr n med. Sławomirem Murawcem, specjalistą psychiatrą, ekspertem programu „Kawa i zdrowie”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dla jednych dwie kawy dziennie to już sporo. Inni deklarują, że wypijają nawet dziesięć filiżanek każdego dnia. Kto ma rację? W opinii dotyczącej bezpieczeństwa kofeiny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności umiarkowane spożycie kawy jest zwykle określane jako 3-5 filiżanek dziennie. 

„Aby odnieść korzyści zdrowotne ze spożywania kawy faktycznie należy wypijać jej określoną ilość, czyli nie za dużo i nie za mało. Natomiast mówiąc o korzyściach, jakie wiążą się kawą należy zacząć od tych, których  doświadczamy subiektywnie. Amatorzy „małej czarnej” piją ją, by poprawić koncentrację, pamięć, sprawność pracy umysłowej. Nowością są badania nad długoterminowymi rezultatami picia kawy w zakresie profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych. Mamy sporo danych, które wskazują na neuroprotekcyjne działanie substancji zawartych w kawie w odniesieniu do choroby Alzheimera i Parkinsona” - mówi dr Sławomir Murawiec. 

Jest także coraz więcej badań, które pokazują, że regularne i umiarkowanie spożywanie kawy może spowolnić fizjologiczne, związane z wiekiem, zaburzenia poznawcze. Na uwagę zasługują także doniesienia mówiące o działaniu kawy w minimalizowaniu czynników zapalnych. Szczególną uwagę zwraca się m.in. na zaletach przeciwutleniaczy zawartych w kawie, które pomagają zmniejszać stres oksydacyjny.

„Kiedyś mówiliśmy o traumach fizycznych czy psychicznych jako czynnikach szkodliwych dla mózgu. Teraz zwraca się także uwagę, że negatywne procesy w mózgu mogą być również następstwem stanu zapalnego, tlącego się przez dłuższy czas. Takiego, do którego dochodzi bez infekcji wirusowej czy bakteryjnej, ale w następstwie aktywacji układu zapalnego w związku z warunkami w jakich żyjemy, stresem i całym szeregiem innych czynników” - dodaje dr Sławomir Murawiec. 

W sięganiu po kawę należy jednak zachować ostrożność. U osób wrażliwych może ona bowiem potęgować stany lekowe oraz nasilać zaburzenia snu. „To jednak kwestie bardzo indywidualne” - podkreśla specjalista.

ZOBACZ TAKŻE:

Program "Oblicza Medycyny": Czy grozi nam pandemia grypy? [WYWIAD WIDEO z dr Pawłem Grzesiowski]

Program „Oblicza Medycyny”: Dysfunkcje seksualne w chorobach przewlekłych [WYWIAD WIDEO z dr. hab. n. med. Michałem Lwem-Starowiczem]

Program "Oblicza Medycyny": Smartfon na straży serca [WYWIAD WIDEO z dr. Łukaszem Kołtowskim]

Program "Oblicza Medycyny": Gogle 3D pomogą w pokonaniu fobii społecznej [WYWIAD WIDEO z dr. Sławomirem Murawcem]

Program "Oblicza Medycyny": Otyłość dzieci i młodzieży - diagnostyka i czynniki ryzyka [WYWIAD WIDEO z lek. Bartłomiejem Zalewskim]

Program "Oblicza Medycyny": Nowe wytyczne leczenia dyslipidemii [WYWIAD WIDEO z dr. hab. n. med. Filipem M. Szymańskim]

Program "Oblicza Medycyny": Polscy ratownicy na Kazbeku 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Ewa Kurzyńska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.