Profesor Meyer doktorem honoris causa UJ

Redakcja
18-11-2011, 00:00

Wybitny niemiecki chirurg, profesor Hans Joachim Meyer otrzymał 16 listopada tytuł Doktora Honoris Causa Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Prof. Meyer jest uznanym w skali światowej autorytetem w dziedzinie chirurgii ogólnej, na co dzień kieruje Uniwersytecką Katedrą Chirurgii Ogólnej i Wisceralnej Akademickiego Szpitala w Solingen. Specjalizuje się w chirurgii wisceralnej, onkologicznej, laparoskopowej oraz leczeniu nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego i wykorzystaniu technik laserowych w chirurgii.

Wyróżnienie tytułem D. H. C. to podziękowanie za trwającą od 30 lat współpracę z uczelnią i krakowską chirurgią, głównie z I Katedrą Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej UJ CM. Pod kierunkiem prof. Meyera od początku lat 80-tych dziesiątki krakowskich chirurgów szkoliło się w Niemczech na poziomie, który w ówczesnych polskich warunkach nie był osiągalny. Prof. Meyer pomagał też wdrażać w Krakowie wiele nowatorskich technik chirurgicznych.

W roku 2006 z inicjatywy profesora Meyera powołano Europejską Grupę Badawczą do Spraw Raka Żołądka (EUNE – European Union Network of Excellence for Gastric Cancer), w której działają m.in. krakowscy lekarze. Celem projektu jest wdrożenie w całej Europie jednolitego systemu postępowania i zasad leczenia chirurgicznego u chorych na raka żołądka.

Dzięki inicjatywie, poparciu i staraniom profesora Meyera polscy chirurdzy pracują też innych w międzynarodowych grupach badawczych.

W uznaniu zasług profesor Meyer otrzymał wcześniej honorowe członkostwo Towarzystwa Chirurgów Polskich (1999 r.) oraz medal im. L. Rydygiera (1997) i medal Uniwersytetu Jagiellońskiego Plus Ratio Quam Vis (2007).



Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Redakcja

Najważniejsze dzisiaj
Tematy
Rak
Puls Medycyny
/ Profesor Meyer doktorem honoris causa UJ
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.