Probiotyki przyspieszają tolerancję na mleko krowie

Marta Markiewicz
opublikowano: 21-06-2012, 09:00

Dzieci karmione mieszankami dla niemowląt z dodatkiem probiotyku Lactobacillus GG szybciej pokonują alergię na białko mleka krowiego, w porównaniu do niemowląt karmionych mieszankami bez tego dodatku.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Takie wyniki badań nad mieszanką Nutramigen zawierającej probiotyk LGG przedstawiono podczas kongresu EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) odbywającego się w Genewie 16-10 czerwca 2012 r.


W badaniach przeprowadzonych przez zespół badaczy z Uniwersytetu Fryderyka II w Neapolu dokonano oceny preparatu Nutramigen LGG pod kątem jego wpływu na rozwój tolerancji na białko mleka krowiego u niemowląt karmionych sztucznymi mieszankami ze stwierdzoną alergią na białka mleka krowiego. Stwierdzono, że 59 proc. niemowląt nabyło tolerancję na białko krowiego mleka w ciągu pierwszych 6 miesięcy karmienia mieszanką z LGG, natomiast po 12 miesiącach tolerancję taką miało już 81 proc. dzieci przyjmujących ten preparat. Dla porównania w próbie niemowląt karmionych mieszanką Nutramigen bez dodatku LGG tolerancja na białko mleka krowiego rozwinęła się po 6 miesiącach u 21 proc. i u 54 proc. dzieci po 12 miesiącach.

Do badania zakwalifikowano 80 niemowląt, u których podejrzewano alergię na białko mleka krowiego, w tej grupie u 55 potwierdzono alergię metodą podwójnie ślepej próby prowokacji kontrolowanej placebo.


„Uzyskane wyniki wskazują na kluczową rolę, jaką odgrywają specjalistyczne mieszanki dla niemowląt, takie jak Nutramigen LGG, w szybkim eliminowaniu objawów alergii na białko mleka krowiego, występującej u co najmniej 3 proc. dzieci” - mówi Dr Carol Lynn Berseth, dyrektor ds. medycznych w Mead Johnson Nutrition.

Naturalna odporność na obecność w diecie białka mleka krowiego pojawia się z reguły u dzieci w wieku od 3 do 5 lat, w zależności od czynników takich, jak stopień ciężkości alergii i indywidualna predyspozycje układu odpornościowego.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Markiewicz

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.