Polski test na koronawirusa: udana synergia nauki i biznesu

EG
opublikowano: 02-11-2022, 11:22

Nadal nie znamy potencjału gospodarczego, który mógłby być napędzany odkryciami rodzimych naukowców - mówi dr hab. n. biol. prof. Marek Figlerowicz, dyrektor Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk (ICHB PAN) w Poznaniu. Jego zdaniem m.in. w tym tkwi tajemnica sukcesu polskiego testu na koronawirusa.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W tym roku konkurs Złoty Skalpel odbywa się już po raz 14. Finał tegorocznej edycji będzie miał miejsce we wtorek (8 listopada) w restauracji Belvedere w Warszawie. Gala, w trakcie której odbędzie się uroczyste ogłoszenie wyników, będzie także transmitowana na żywo na stronie www.pulsmedycyny.pl.

Celem konkursu jest wyróżnienie innowatorów, których projekty badawcze zmieniają polską medycynę na lepsze. Dosyć częstą barierą, na jaką zwracają uwagę krajowi innowatorzy, są trudności w późniejszej komercjalizacji wyników ich prac. Swoim doświadczeniem w tym zakresie podzielił się z “Pulsem Medycyny” prof. dr hab. n. biol. prof. Marek Figlerowicz, dyrektor Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk (ICHB PAN) w Poznaniu.

– Niestety, jeśli chodzi o komercjalizację i praktyczne wykorzystywanie wyników badań naukowych prowadzonych w polskich instytutach, nadal raczkujemy. (...) Polskie państwo zapewnia w jakimś stopniu środki finansowe na prowadzenie badań, często towarzyszy temu nadzieja, że ich wyniki przełożą się na krajową gospodarkę. (...) Pierwszym etapem powinna być próba znalezienia odpowiedzi na pytanie, w czym polskie firmy są tak dobre, że będą potrafiły wykorzystać odkrycia naukowców. Tymczasem nadal nie wykonaliśmy takiej analizy: nie znamy potencjału gospodarczego, który mógłby być napędzany odkryciami rodzimych naukowców - uważa prof. Figlerowicz.

Zachęcamy do obejrzenia materiału video.

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.