Pilotażowa "Dieta mamy" w opolskiej klinice

PAP
opublikowano: 14-11-2019, 10:11

Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu rozpoczęło realizację programu pilotażowego Ministerstwa Zdrowia "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta mamy”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dyrektor Klinicznego Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu Edward Puchała poinformował, że zgodnie z założeniami programu dla kobiet w ciąży i po porodzie (w trakcie hospitalizacji) w jadłospisie np. należy uwzględnić pięć posiłków dziennie. 

W centrum standardem pięciu posiłków zostały objęte wszystkie pacjentki bez względu na przyczynę pobytu w szpitalu. W skali roku ze świadczeń udzielanych w klinice korzysta w sumie ok. 8 tys. dorosłych pacjentek. 

Celem ministerialnego programu jest podniesienie jakości żywienia pacjentek, a tym samym satysfakcji z hospitalizacji, ale także zwiększenie ich wiedzy o zasadach zdrowego żywienia oraz wyrobienie dobrych nawyków w zakresie właściwego odżywiania.

***

Dieta bogata w błonnik ma związek z mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia stanu przedrzucawkowego u kobiet w ciąży - informuje pismo "Nature Communications".

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko stanu przedrzucawkowego w ciąży

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.