Pięć grantów na projekty badawcze w obszarze żywienia człowieka

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 20-10-2016, 12:35

Fundacja Nutricia po raz 20 przyznała granty naukowe finansujące projekty badawcze w obszarze żywienia człowieka. W bieżącym roku przydzielono pięć grantów o łącznej wartości ponad 960 tys. zł.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Fundacja Nutricia skupia się na trzech obszarach działania: badaniach naukowych z zakresu żywienia człowieka, edukacji związanej z żywieniem oraz partnerstwie dla zmiany społecznej w obszarze żywienia. Od 1996 r. corocznie ogłasza konkurs na projekty naukowe związane z żywieniem człowieka. Do tej pory przyznano 65 grantów. Dzięki nim fundacja udziela wsparcia finansowego projektom badawczym, w wyniku których powstają m.in. nowe wytyczne w zakresie żywienia kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci oraz zapobiegania chorobom oraz promocji zdrowia.

W tym roku granty badawcze trafią do:
1.    Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pediatrii; kierownik projektu: dr Anna Chmielewska;
2.    Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Zakładu Technik Molekularnych; kierownik projektu: dr Małgorzata Małodobra-Mazur;
3.    Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Katedry i Zakładu Biochemii Lekarskiej; kierownik projektu: dr Anna Choromańska;
4.    Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pediatrii; kierownik projektu: dr hab. Agnieszka Szypowska;
5.    Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedry Pediatrii; kierownik projektu: dr n. Piotr Dziechciarz.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.