Picie kawy może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych

EG/PAP
opublikowano: 13-09-2019, 14:02

Picie kawy może mieć związek z niższym ryzykiem powstawania kamieni żółciowych – informuje ”Journal of Internal Medicine”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Analizie poddane dane zdrowotne 104 493 osób, wśród których odnotowano 7294 ataków kamicy żółciowej. U pijących więcej niż sześć filiżanek kawy dziennie ryzyko wystąpienia dającej objawy kamicy żółciowej było o 23 proc. mniejsze w porównaniu z osobami, które nie piły kawy. Picie jednej dodatkowej filiżanki kawy dziennie wiązało się z ryzykiem niższym o 3 proc.

Ponadto analiza genetyczna wykazała, że osoby z wariantami genetycznymi wcześniej powiązanymi ze zwiększonym spożyciem kawy i innych napojów zawierających kofeinę -CYP1A1/A2 (rs2472297) oraz AHR (rs4410790) miały mniejsze ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.

Autorzy zaznaczają, że objawy kamicy - takie jak przenikliwy ból - może teoretycznie zmniejszyć indywidualne spożycie kawy, ponieważ stymuluje ona uwalnianie cholecystokininy, zwiększa ruchliwość pęcherzyka żółciowego i prawdopodobnie zwiększa ruchliwość jelita grubego. Zjawisko to w epidemiologii obserwacyjnej znane jest jako „przyczynowość odwrotna”. Nie jest zatem jasne, czy zaobserwowany związek między spożywaniem kawy a kamicą żółciową jest przyczynowy.

Zdaniem naukowców ze względu na globalną epidemię otyłości i zespołu metabolicznego prawdopodobieństwo wystąpienia kamicy żółciowej zapewne wzrośnie w nadchodzących latach, a potencjalny ochronny wpływ spożywania kawy na kamicę żółciową może mieć istotne znaczenie kliniczne i dla zdrowia publicznego.

Najnowsze wyniki badań naukowych wskazują, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nowotwory złośliwe i choroby układu krążenia. Na tym nie kończy się jednak jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka.

PRZECZYTAJ: Kawa: już nie używka, ale czy lekarstwo?

ZOBACZ TAKŻE: Program "Oblicza Medycyny": Kiedy kawa wychodzi nam na zdrowie? [WYWIAD WIDEO]

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.