Pandemia COVID-19 związana z nasileniem zaburzeń odżywiania i niezdrowych nawyków żywieniowych

EG/PAP/Katarzyna Czechowicz
opublikowano: 16-04-2021, 14:53

Pandemia COVID-19 jest wyraźnie związana z rozwojem sześciu niezdrowych zachowań żywieniowych wśród ludzi - wykazało badanie przeprowadzone na University of Minnesota. Niestety ma też wpływ na wzrost przypadków zaburzeń odżywiania, które co roku zabijają ponad 10 tys. osób w skali świata.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Artykuł na ten temat pojawił się w najnowszym wydaniu pisma „International Journal of Eating Disorders”.

iStock
iStock

Zaburzenia odżywiania obarczone wysokim poziomem śmiertelności

„Pandemia wymusiła na nas nagłe wdrożenie nowej polityki dotyczącej zdrowia publicznego, która ma ograniczać rozprzestrzenianie się wirusa. I chociaż zabezpieczenia te są konieczne, to wynikające z nich zmiany w naszym codziennym życiu, w połączeniu z utrzymującym się stresem, mogą mieć poważne negatywne konsekwencje, jeśli chodzi o ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania i niezdrową relację z jedzeniem” - mówi kierująca badaniem dr Melissa Simone z Wydziału Psychiatrii i Nauk Behawioralnych

„Tymczasem zaburzenia odżywiania mają jeden z najwyższych wskaźników śmiertelności wśród wszystkich zaburzeń psychiatrycznych. Dlatego tak ważne jest, aby spróbować zrozumieć korelację między aktualną sytuacją a niebezpiecznymi zachowaniami żywieniowymi” - dodaje.

W swoim badaniu Simone skupiła się na ocenie potencjalnego związku między stresem, zaburzeniami nastroju i trudnościami finansowymi, a zmianą nawyków i zachowań żywieniowych podczas pandemii COVID-19.

Analiza wykazała, że istnieje sześć kluczowych zjawisk, które nasiliły się w społeczeństwie w związku z pandemią. Są to (w kolejności częstości występowania): bezrefleksyjne jedzenie i podjadanie; zwiększone spożycie pokarmów; uogólniony spadek apetytu; zajadanie stresu; zmniejszenie spożycia pokarmów oraz ponowne pojawienie się (lub wyraźne nasilenie) objawów zaburzeń odżywiania, u osób cierpiących już wcześniej z ich powodu.

Około 8 proc. badanych zgłosiło skrajnie niezdrowe zachowania związane z kontrolą masy ciała, 53 proc. wykazywało nieco mniej skrajne, ale jednak nadal niezdrowe zachowania związane z kontrolą masy ciała, a 14 proc. zgłosiło napadowe objadanie się.

Stres a zaburzenia odżywania

Badanie wykazało, że wyniki te były istotnie związane z gorszym zarządzaniem stresem, większymi objawami depresji oraz umiarkowanymi lub skrajnymi trudnościami finansowymi.

Osoby, które zgłosiły problem z bezrefleksyjnym jedzeniem i podjadaniem, przyznały, że powodem tych niezdrowych zachowań są: zmiana harmonogramu dnia związana z pracą zdalną oraz nuda.

„Dużo uwagi poświęcono dotychczas otyłości i jej związkowi z COVID-19. Równie ważne jest zauważenie dużej liczby osób, które cierpią na zaburzenia odżywiania lub są nimi zagrożone w trakcie i po pandemii” - uważa dr Dianne Neumark-Sztainer, współautorka badania.

„Konsekwencje ekonomiczne pandemii COVID-19 prawdopodobnie utrzymają się jeszcze długo po wyszczepieniu społeczeństw. A ponieważ nasze ustalenia sugerują, że umiarkowane lub poważne trudności finansowe mogą być powiązane z zaburzonymi zachowaniami żywieniowymi, ważne jest, aby wdrożyć tanie, łatwo dostępne i szeroko rozpowszechnione działania dla osób o podwyższonym ryzyku” - podsumowuje dr Simone.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Reforma psychiatrii dzieci i młodzieży w dużym stopniu opiera się na psychologach

Psychologia i psychiatria
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
×
Psychologia i psychiatria
Wysyłany raz w miesiącu
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska). Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.