Owoce morza a cukrzyca

Jan Jastrzębski
opublikowano: 22-10-2009, 00:00

Dieta bogata w produkty rybne czy oleje rybne istotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Odwrotna zależność występuje w przypadku skorupiaków, których spożywanie raz lub więcej razy w tygodniu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W badaniu EPIC-Norfolk uczestniczyły kobiety i mężczyźni w wieku 40-79 lat. Spośród wszystkich 21984 osób biorących udział w obserwacji 725 zachorowało na cukrzycę typu 2. Ocenę nawyków żywieniowych i ilości spożywanych owoców morza przeprowadzono na podstawie wypełnionych kwestionariuszy.

Spożywanie ryb z częstością jednej lub więcej porcji w ciągu tygodnia było związane z istotnie mniejszym ryzykiem cukrzycy w porównaniu do występującego w grupie jedzącej ryby rzadziej niż raz w tygodniu. Z zachorowalnością na cukrzycę nie miała związku konsumpcja ryb smażonych.

Obserwacje przeprowadzone w badaniu wykazały, że spożywanie mięczaków raz w tygodniu lub częściej powoduje zwiększenia ryzyka cukrzycy. Dalsze badania dostarczą więcej argumentów w tej dyskusji, włączając wpływ stosowanych metod kulinarnych.

Źródło: Diabetes Care 2009; 32(10): 1857-1863; doi: 10.2337/dc09-0116

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.