Otyłość u kobiet zwiększa ryzyko raka jelita grubego przed 50 r. ż.

PAP
opublikowano: 03-11-2018, 20:54

Otyłe kobiety mają dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego przed 50. rokiem życia niż te o prawidłowej wadze - wynika z amerykańskiej analizy obejmującej dane ponad 85 tys. kobiet.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Jak podają naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis razem z badaczami z innych ośrodków, w USA liczba zgonów spowodowanych rakiem raka jelita grubego zaczęła spadać po wprowadzeniu w latach 80. zaleceń wykonywania kolonoskopii u osób w 50. roku życia. Jednak z nieznanych nadal powodów rośnie liczba zgonów z powodu raka okrężnicy i odbytnicy u osób w wieku od 20 do 49 lat.

W porównaniu z kobietami o najniższym BMI (18,5-22,9) uczestniczki o najwyższym BMI (ponad 30) miały ponad dwa razy większe ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Zobacz więcej

Otyłość u kobiet zwiększa ryzyko raka jelita grubego przed 50 r. ż.

W porównaniu z kobietami o najniższym BMI (18,5-22,9) uczestniczki o najwyższym BMI (ponad 30) miały ponad dwa razy większe ryzyko rozwoju raka jelita grubego. iStock

Przeprowadzona przez badaczy analiza epidemiologiczna opublikowana w piśmie "JAMA Oncology" pokazuje, że współczynnikowi BMI w wieku 18 lat, obecnemu BMI oraz skali przybierania na wadze od wczesnej dorosłości towarzyszy odpowiednie ryzyko zachorowania przed ukończeniem 50 lat.

Autorzy publikacji uwzględnili dane na temat ponad 85 tys. kobiet w wieku od 25 do 44 lat uczestniczących w projekcie Nurses' Health Study II, który rozpoczął się w 1989 r. Analiza objęła takie informacje, jak zmiana masy ciała w ciągu życia, historia rodzinna, przebyte endoskopie czy styl życia. W uwzględnionym okresie lekarze zdiagnozowali 114 przypadków raka jelita grubego w badanej grupie. Waga miała przy tym duże znaczenie.

"Uzyskane przez nas wyniki podkreślają potrzebę utrzymywania zdrowej masy ciała, zaczynając od wczesnej dorosłości, aby zapobiegać wczesnemu rakowi jelita grubego" - mówi jeden z głównych autorów badania prof. Yin Cao z Washington University. "Wysunęliśmy hipotezę, że epidemia otyłości może częściowo przyczyniać się do krajowej i globalnej częstości występowania wczesnego raka jelita grubego, jednak zaskoczyła nas siła zaobserwowanego związku oraz wpływu otyłości i zmiany wagi zachodzącej od wczesnej dorosłości" - komentuje wyniki naukowiec.

Otóż w porównaniu z kobietami o najniższym BMI (18,5-22,9) uczestniczki o najwyższym BMI (ponad 30) miały ponad dwa razy większe ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Naukowcy zwracają też uwagę, że towarzyszące otyłości wyższe ryzyko występowało także u kobiet bez rodzinnej historii schorzenia.

Wczesne pojawianie się raka okrężnicy i odbytnicy, jak podają autorzy badania, jest relatywnie rzadkie i obejmuje średnio 8 przypadków na 100 tys. osób. Według wyliczeń naukowców, można by uniknąć ok. 22 proc. zdiagnozowanych w badaniu nowotworów tego typu, gdyby wszyscy uczestnicy mieli prawidłowe BMI. W skali populacji przekłada się to na tysiące przypadków. Niestety, ponieważ w tym wieku nie są prowadzone rutynowe badania przesiewowe, rak jelita grubego jest często wykrywany w zaawansowanym stanie. Niedawno jednak American Cancer Society w swoich zaleceniach obniżyło wiek rozpoczęcia kolonoskopii do 45 lat.

Autorzy badania zwracają uwagę, że miało ono charakter obserwacyjny. To znaczy, że nie pokazało, iż to sama otyłość powoduje większe zagrożenie rakiem jelita grubego. Istnieje bowiem możliwość, że wyższa waga jest wynikiem działania innych czynników wpływających jednocześnie na zagrożenie rakiem, na przykład cukrzycy czy zespołu metabolicznego.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Onkologia / Otyłość u kobiet zwiększa ryzyko raka jelita grubego przed 50 r. ż.
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.