Orzechy ziemne – prażone czy surowe?

AR
opublikowano: 22-09-2014, 19:02

Jedzenie prażonych orzechów ziemnych może częściej wywoływać alergię niż spożywanie surowych fistaszków - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Allergy and Clinical Immunology".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

- Alergie u człowieka są wywoływane przez wiele czynników, m.in. rodzinne obciążenie genetyczne i wystawianie się na czynniki środowiskowe. Wydaje nam się, że trafiliśmy na jeden taki ważny czynnik środowiskowy wywołujący alergię na  orzechy - powiedział dr Amin Moghaddam, jeden z głównych naukowców biorących udział w badaniu Uniwersytetu Oksfordzkiego. Tym czynnikiem może być właśnie prażenie.

Zobacz więcej

viZZZual.com, CC BY 2.0.jpg

Surowe orzeszki ziemne mniej alergizujące niż prażone?

Eksperymenty na myszach pokazały, że spożywanie prażonych orzeszków ziemnych może zwiększać skórną reakcję alergiczną oraz wywoływać większe zmiany błon śluzowych na tle uczuleniowym na te produkty. Poddawanie fistaszków działaniu wysokiej temperatury (160-170°C), na sucho (bez użycia tłuszczu), zmienia bowiem strukturę występujących w nich białek, przez co nasz system immunologiczny „odczytuje” je inaczej niż białka surowych orzechów.

Na podstawie eksperymentu można przypuszczać, że podjadanie prażonych orzechów ziemnych może zwiększać podatność na alergię na orzechy spożywane w każdej postaci w przyszłości - podejrzewają naukowcy. 

W badaniu sprawdzano, jak myszy zareagują na proteiny wydzielone z surowych i prażonych orzeszków. Aplikowano im je bezpośrednio do żołądków lub przez zastrzyki skórne. Potem myszom podawano po prostu ekstrakty z orzechów. Okazało się, że reakcja systemu odpornościowego u myszy, które miały wcześniej kontakt z białkami prażonych orzeszków, była silniejsza. Efekt ten może wyjaśniać przyczyny występowania alergii na fistaszki u ludzi.

Zobacz także >> Niemal połowa alergii pokarmowych rozwija się w wieku dorosłym

Inspiracją do przyjrzenia się bliżej orzechowej diecie był dla naukowców fenomen obserwowany w krajach Wschodu. Ludzie w Azji dodają orzechy do codziennych posiłków. Ale mimo tego, że jedzą je bardzo często, nie chorują na alergię tak często jak ludzie Zachodu. Jak to możliwe? Być może sekret tkwi właśnie w sposobie przyrządzania orzechów. Azjatycka kuchnia wykorzystuje zazwyczaj surowe lub smażone fistaszki, podczas gdy w Europie i USA je się na ogół orzechy prażone.

Choć naukowcy podkreślają, że badania są na razie we wstępnej fazie i nie należy pochopnie rezygnować ze smacznej przekąski "telewizyjnej", pracują już nad wskazaniem biochemicznych mechanizmów działania wybranych białek, które mogą zwiększać podatność na reakcję alergiczną na orzechy.

Źródło: The Jurnal of Allergy and Clinical Immunology

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.