Omega-3 w AMD

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 09-09-2009, 00:00

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed progresją zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD, age-related macular degeneration), ale odnoszone korzyści zależą od stopnia zaawansowania choroby oraz stosowania suplementów z przeciwutleniaczami – twierdzą badacze z Uniwersytetu w Tufts w USA na łamach wrześniowego wydania British Journal of Ophthamology.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Do przeprowadzenia analizy posłużyły dane uzyskane w trwającym 8 lat badaniu klinicznym AREDS (Age-Related Eye Disease Study) sponsorowanym przez Narodowy Instytut Zdrowia Oczu.

Wyniki tego badania sugerowały, że przyjmowanie suplementów diety zawierających antyoksydanty (tj. witaminy C i E oraz beta-karoten), a także cynk i miedź zapobiega rozwojowi zaawansowanego stadium AMD.

Niemal 3 tys. uczestników badania, będących w wieku 55-80 lat, zostało losowo przydzielonych do grup otrzymujących: placebo, antyoksydanty, minerały lub kombinację przeciwutleniaczy i minerałów.

Korzystając z kwestionariuszy wypełnianych przez uczestników badania AREDS, naukowcy z Uniwersytetu w Tufts obliczyli średnie tygodniowe spożycie przez nich kwasów tłuszczowych omega-3, tj. kwasu dokozaheksaenowego (DHA) oraz kwasu eikozapentaenowego (EPA).

Okazało się, że duże spożycie kwasów omega-3 chroniło przed wystąpieniem zaawansowanego stadium AMD we wszystkich analizowanych podgrupach. Ale, gdy oceniano wpływ kwasów omega-3 na pojawienie się wczesnego stadium AMD, stwierdzono ich największy wpływ protekcyjny w grupie placebo.

Przyjmowanie suplementów z antyoksydantami i/lub minerałami wydaje się interferować z korzyściami wynikającymi z dużego spożycia kwasów omega-3.

Źródło: British Journal of Ophthamology 2009, 93: 1241-1246

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.