Olej rzepakowy nie bez wpływu na płuca

AR
opublikowano: 26-05-2014, 16:04

Naukowcy z Northwestern University odkryli, że witamina E zawarta w niektórych olejach roślinnych, zwiększa ryzyko chorób płuc.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Powszechnie uważa się, że dieta bogata w oleje roślinne jest receptą na zdrowe i długie życie. Najnowsze badania podważają tą teorię.

Osoby, które spożywają większe ilości witaminy E - zawartej w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym - są bardziej narażone na zapalenie płuc, nadreaktywność dróg oddechowych i astmę – wynika z raportu opublikowanego przez amerykańską uczelnię.

"Dieta, uważana dotąd za wyjątkowo zdrową, prawdopodobnie przyczynia się do zwiększonej zapalności na choroby układu oddechowego wśród Amerykanów"– uważa Jean Cook Mill, główna koordynatorka badania.

Witamina E słynęła dotąd głównie ze swoich dobroczynnych właściwości. Jest silnym przeciwutleniaczem i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Przypisuje się jej również właściwości kardioprotekcyjne. Związek ten występuje jednak w dwóch postaciach, które, jak się okazuje, mają całkowicie odmienny wpływ na nasze zdrowie.

Eksperymentując na szczurach, naukowcy odkryli, że gamma-tokoferol - jedna z form witaminy E, poważnie zwiększa ryzyko zachorowania na zapalenie płuc, podczas gdy alfa-tokoferol, wręcz przeciwnie, poprawia funkcjonowanie płuc. Zdrowa witamina E zawarta jest w oleju słonecznikowym i oliwie z oliwek. Gamma-tokoferol występuje natomiast w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym.

W kolejnym etapie badania przeprowadzono analizę poziomu gamma-tokoferolu wśród prawie 5 tys. Amerykanów, którzy wiele lat temu zgłosili się do programu badań nad ryzykiem choroby wieńcowej, prowadzonych przez Narodowy Instytut Zdrowia w USA. Uczestnicy badania mieli w momencie rozpoczęcia projektu naukowego od 18 do 30 lat. Poziomy gamma-tokoferolu we krwi porównano z wynikami testów płuc, które robiono regularnie przez 20 lat u tych samych osób. Okazało się, że wysokie stężenie „złej” postaci witaminy E przyczyniało się, aż do 10-17 proc. spadku wydolności płuc. Co warto podkreślić - już 10-proc. spadek parametru obserwowany był u osób chorych na astmę.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.