Oleaceina z oliwy extra virgin może zapobiec chorobom serca i naczyń

Maja Marklowska-Dzierżak
11-04-2018, 06:00

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - substancji znajdującej się w oliwie extra virgin. Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie „Phytomedicine”, a zgłoszony przez nich projekt „Oleaceina jako inhibitor destabilizacji blaszki miażdżycowej u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym” został wyróżniony w konkursie Złoty Skalpel 2017.

Badania nad właściwościami oleaceiny prowadził zespół pod kierownictwem prof. dr. hab. n. farm. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM. Dowiodły one, że oleaceina efektywnie hamuje stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. Ma to szczególne znaczenie w przypadku pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, których obecnie jest w Polsce około 9 mln, a według prognoz — w roku 2035 może być już 16 mln. Oleaceina stabilizuje 
blaszkę miażdżycową Jak podkreślają badacze, kluczową rolę w patogenezie miażdżycy odgrywają komórki układu immunologicznego...
Zobacz dalszą część…

Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny

Subskrypcja elektroniczna
  • Nieograniczony dostęp do treści „Pulsu Medycyny” przez 12 miesięcy
  • Kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych artykułów
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny”
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
124,00 100,81 zł netto
Prenumerata papierowa
  • Nieograniczony dostęp do treści „Pulsu Medycyny” przez 12 miesięcy
  • Kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych artykułów
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny”
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
  • Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” co dwa tygodnie
178,20 zł 165,00 zł netto

Puls Medycyny

Kardiologia / Oleaceina z oliwy extra virgin może zapobiec chorobom serca i naczyń
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.