Oleaceina z oliwy extra virgin może zapobiec chorobom serca i naczyń

Maja Marklowska-Dzierżak
11-04-2018, 06:00

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - substancji znajdującej się w oliwie extra virgin. Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie „Phytomedicine”, a zgłoszony przez nich projekt „Oleaceina jako inhibitor destabilizacji blaszki miażdżycowej u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym” został wyróżniony w konkursie Złoty Skalpel 2017.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badania nad właściwościami oleaceiny prowadził zespół pod kierownictwem prof. dr. hab. n. farm. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM. Dowiodły one, że oleaceina efektywnie hamuje stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej. Ma to szczególne znaczenie w przypadku pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, których obecnie jest w Polsce około 9 mln, a według prognoz — w roku 2035 może być już 16 mln. Oleaceina stabilizuje blaszkę miażdżycową Jak podkreślają badacze, kluczową rolę w patogenezie miażdżycy odgrywają komórki układu immunologicznego...
Zobacz dalszą część…

Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny

Prenumerata elektroniczna
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
1-miesięczna
19,90 16,18 zł netto
12-miesięczna
199,00 161,79 zł netto
Prenumerata papierowa i elektroniczna 12-miesięczna
  • Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
  • E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
  • Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
249,00 zł 230,55 zł netto
Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Diety / Oleaceina z oliwy extra virgin może zapobiec chorobom serca i naczyń
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.