Odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko raka płuca

PAP/KL
opublikowano: 09-08-2017, 11:54

Nie tylko palenie papierosów, ale również niekorzystna dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuca, wyjątkowo groźny nowotwór - informuje „Journal of Clinical Oncology”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Wskazuje na to metaanaliza 10 badań, jakimi objęto 1,4 mln osób w USA, Europie oraz Azji, spośród których 18,8 tys. zachorowało na raka płuca. Badacze pod kierunkiem dr Danxia Yu z Vanderbilt University Medical Center w Nashville przeanalizowali, czy dieta może wpływać na rozwój raka płuca, którego głównym powodem jest palenie tytoniu.

Okazało się, że nawet osoby niepalące, które jednak spożywają duże ilości niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się np. w maśle lub mięsie, są o 14 proc. bardziej narażone na raka płuca.

Tego rodzaju niekorzystna dieta dodatkowo o 15 proc. zwiększa również ryzyko tego nowotworu u palaczy tytoniu. Wynika z tego, że u osób uzależnionych od nikotyny nieprawidłowy styl życia może jeszcze bardziej narażać na raka płuca.

Dr Danxia Yu twierdzi, że ryzyko tego nowotworu można zmniejszyć prawidłowo się odżywiając. Na przykład osoby, które nie palą papierosów, ale często spożywają nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, są o 8 proc. mniej narażone na ten nowotwór złośliwy w porównaniu do tych, które rzadko ich używają.

Podobny efekt zaobserwowano u palaczy papierosów. Ci z nich, którzy zastąpili 5 proc. kalorii uzyskiwanych z nasyconych kwasów tłuszczowych, tymi pochodzącymi z kwasów nasyconych pochodzenia roślinnego, zmniejszyli ryzyko niedrobnokomórkowego raka płuca o 16 proc., a płaskonabłonkowego raka płuca - o 17 proc.

Dr Ursula Schwab z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio zwraca uwagę, że korzystny wpływ na zdrowie ma nie tylko zmniejszenie spożycia kwasów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, ale również zwiększenie w diecie zawartości produktów obfitujących w witaminy i minerały.

Dr Nathan Berger z Case Western Reserve University and University Hospitals Cleveland Medical Center przypomina, że prawidłowa dieta, bogata w warzywa i owoce, chroni przed różnymi schorzeniami, zarówno przez chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, jak i różnego typu nowotworami złośliwymi, w tym również przed rakiem płuca.

Dr Yu podkreśla, że w przypadku palaczy najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka płuca jest pozbycie się nałogu, a nie jedynie przestrzeganie zdrowej diety i aktywny tryb życia.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP/KL

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.