Odporna salmonella

MAT
opublikowano: 23-12-2015, 13:23

Bakterie nawet w suchych przekąskach mogą przeżyć wiele miesięcy. W niektórych przetrwają co najmniej pół roku.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Sprawdzili to badacze na University of Georgia.

"Dało się zauważyć wzrost liczby ognisk zachorowań powiązanych z konsumpcją zakażonego suchego pożywienia. Nie spodziewalibyśmy, aby salmonella mogła się rozwijać w produktach, które mają bardzo niską wilgotność" - mówi kierujący eksperymentem prof. Larry Beuchat.

Tymczasem bakterie żyły i miały się dobrze. Uczeni przetestowali 4 typy nadzienia - typowe dla krakersów masło orzechowe i ser oraz spotykane w ciastkach nadzienie czekoladowe i waniliowe. Pałeczki salmonelli potrafiły przetrwać we wszystkich z nich, choć lepiej radziły sobie w nadzieniach ciastek. W niektórych przypadkach bakterie przeżyły co najmniej 6 miesięcy.

Teraz badacze chcą sprawdzić poszczególne składniki wypełnień przekąsek i słodyczy, aby ewentualnie można je było wyeliminować.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.