Odkrycie na UW – krok bliżej do leczenia alergii pokarmowych i choroby Crohna

IKA
aktualizacja: 13-06-2018, 13:43

Dzięki odkryciu dokonanemu na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego pojawiła się realna szansa na stworzenie suplementów diety, które przyniosą ulgę alergikom, a także osobom cierpiącym na nieswoiste zapalenie jelit.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Odkrycie dr Ewy Kozłowskiej z Zakładu Immunologii na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego dotyczy związku między występowaniem nadmiernej reakcji immunologicznej organizmu a ilością lipopolisacharydu, czyli składnika błony komórkowej niektórych bakterii, występujących m.in. w przewodzie pokarmowym. W nadmiernej ilości lipopolisacharyd może powodować wstrząs septyczny i śmierć. Dr Kozłowska odkryła, że ten sam związek odpowiednio dawkowany i podany może hamować nadmierną reakcję układu odpornościowego. Dzięki właściwej suplementacji lipopolisacharydu można kontrolować reakcję immunologiczną organizmu. Odkrycie zostało zgłoszone do ochrony patentowej.

Dr Ewie Kozłowskiej udało się potwierdzić, że odkryty mechanizm komórkowy łagodzi również objawy choroby Crohna. „Zbadany mechanizm działania wskazuje, że lipopolisacharyd może łagodzić objawy lub zapobiegać chorobie Crohna. W przypadku myszy efektem jego zastosowania była znacząca poprawa. Zakładamy, że podobnie będzie u ludzi. Jednocześnie można przypuszczać, że działanie mechanizmu będzie skuteczne w przypadku alergii pokarmowych. Obecnie prowadzone badania obejmujące jeden z alergenów mają potwierdzić tę hipotezę” – mówi dr Ewa Kozłowska.

„Jeśli prowadzone przez dr Ewę Kozłowską badania potwierdzą hipotezę, możliwe będzie bardziej precyzyjne ukierunkowane leczenie uciążliwych alergii i choroby Crohna. Celem terapii będzie stłumienie nadmiernej reakcji układu odpornościowego nakierowanej na konkretny alergen, a nie działanie mniej korzystne na poziomie globalnym. W szczególności możliwe stanie się stworzenie suplementów diety pozwalających łagodzić lub leczyć reakcje wywoływane przez takie alergeny jak np. białko jaja kurzego czy orzeszki ziemne, znane jako wywołujące najsilniejsze, groźne dla życia reakcje” – ocenia Robert Dwiliński, dyrektor Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii, który wspiera zespół dr Kozłowskiej w komercjalizacji odkrycia.

Obecnie prowadzone są prace badawcze nad jednym z alergenów. Uzyskanie potwierdzenia będzie pozwalało założyć, że mechanizm zadziała w przypadku innych alergenów. Docelowo można myśleć o produkcji suplementów, które będą uzupełniać braki lipopolisacharydu w jelitach do właściwego poziomu. Rezultatem byłoby złagodzenie objawów lub całkowite wyleczenie poprzez osiągnięcie stanu, w którym układ odpornościowy nie byłby nadmiernie aktywny w kontakcie z danym alergenem.

Stosowane obecnie standardowe leczenie w przypadku nieswoistego zapalenia jelit i alergii pokarmowych polega na podaniu glikokortykosteroidów, leków przeciwzapalnych i immunosupresyjnych (hamujących niekorzystną odpowiedź układu immunologicznego). Choć skuteczny, ten sposób postępowania obarczony jest znaczną liczbą działań niepożądanych. Sterydy hamują odpowiedź immunologiczną organizmu w sposób globalny, co czyni organizm bardziej podatnym na inne zagrożenia.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Alergologia / Odkrycie na UW – krok bliżej do leczenia alergii pokarmowych i choroby Crohna
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.