O żywieniu pozajelitowym wiedzą wszystko

  • Iwona Kazimierska
27-07-2015, 16:03

NUTRICO, jedna z najbardziej innowacyjnych firm medycznych z woj. śląskiego, obchodzi czterolecie istnienia. To spółka, której główną usługą jest sporządzanie i dostawa do szpitali mieszanin do żywienia pozajelitowego.

Ten typ żywienia medycznego stosuje się najczęściej u pacjentów onkologicznych, neurologicznych, chorych z ciężkimi oparzeniami, wcześniaków oraz seniorów.

Do największych osiągnięć firmy w ostatnich kilkunastu miesiącach należy nowoczesny autorski system IT o nazwie Clinical Nutrition System do kompleksowego planowania żywienia klinicznego online oraz wysoce precyzyjny mieszalnik do sporządzania mieszanin żywieniowych. CNS Nutrico to jedyny w Europie taki system do wsparcia służb medycznych w zakresie opieki żywieniowej w szpitalach, hospicjach i domach.

„Stosowany od kilkunastu miesięcy w NUTRICO Clinical Nutrition System pozwala zaplanować leczenie żywieniowe dla każdego pacjenta, skrojone na miarę jego indywidulanych potrzeb. Dzięki niemu skraca się droga na linii lekarska recepta-mieszalnik-transport-podanie pacjentowi. Każdy lekarz w Polsce może online na recepcie złożyć dyspozycje do sporządzenia dedykowanej konkretnemu pacjentowi mieszaniny, a ta trafia bezpośrednio do maszyny wykonującej komputerowo mieszaniny z maksymalnym ograniczeniem błędu człowieka” – wyjaśnia dr n. med. Łukasz Drozd, założyciel i prezes zarządu NUTRICO.

Kompleksowe pozajelitowe żywienie kliniczne (ang. Total Parenteral Nutrition – TPN) to główna usługa firmy NUTRICO. Składają się na nią konsultacja medyczna lekarza specjalisty, zaprojektowanie zindywidualizowanej mieszaniny żywieniowej dla każdego pacjenta, sporządzenie jej oraz dostarczenie w czasie krótszym niż 24 godz. do każdego szpitala w Polsce. Dla oddziałów neonatologicznych transport nie przekracza 6 godz. od zlecenia.

W trosce o bezpieczeństwo pacjentów mieszaniny żywieniowe firmy NUTRICO są sporządzane w aseptycznych warunkach laboratoryjnych, z zachowaniem rygorystycznych procedur do sporządzania leków. Pomieszczenia produkcyjne i magazynowe podlegają ścisłej kontroli parametrów środowiskowych, takich jak naświetlenie, promieniowanie UV czy wilgotność.

Leki do żywienia pozajelitowego mogą być wykonywane wyłącznie przez farmaceutów w warunkach laboratoryjnych, czyli w aptekach szpitalnych i tylko tak sporządzone są zgodne z przepisami, których powinny przestrzegać szpitale.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Choroby wewnętrzne / O żywieniu pozajelitowym wiedzą wszystko
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.