O programowaniu żywieniowym i epigenetyce

IKA
opublikowano: 22-02-2014, 17:50

Najnowsze doniesienia naukowe dotyczące żywienia we wczesnym okresie życia (ELN – Early Life Nutrition) zostały zaprezentowane podczas dwudniowego sympozjum „NUTRICIA Early Life Nutrition Scientific, które odbyło się 21-22 lutego w Warszawie. Hasło przewodnie wydarzenia to „Żywienie od poczęcia – od teorii do praktyki”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Przez długi czas żywienie rozumiane było jako proces dostarczania składników odżywczych niezbędnych dla bieżącego wzrostu, rozwoju i utrzymywania funkcji organizmu. Aktualna wiedza medyczna nie pozwala jednak na utrzymanie tak wąskiej definicji. Interniści i kardiolodzy coraz częściej zwracają uwagę na to, że zachowania żywieniowe oraz szeroko rozumiane ryzyko wystąpienia chorób wieku dorosłego kształtuje się już w dzieciństwie. To skutek przejmowania zwyczajów żywieniowych dorosłych przez dzieci oraz przypadającego głównie na najwcześniejszy okres życia procesu programowania żywieniowego.

Prawidłowe żywienie w ciąży może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych

„Programowanie żywieniowe to proces kształtowania metabolizmu pod wpływem składników odżywczych dostarczanych podczas życia płodowego i niemowlęctwa, czyli okresów mających kluczowe znaczenie dla rozwoju narządów i tkanek” – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. – Ma ono charakter utrwalonego programu, który działa aż do okresu dorosłego. Z tego względu ryzyko chorób ukształtowane już w okresie niemowlęcym trudno zmienić w późniejszym wieku”.
Temat programowania żywieniowego przewijał się przez większość wykładów, ponieważ proces ten zaczyna się od momentu poczęcia. Eksperci podkreślali, że prawidłowe żywienie podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych w dorosłym życiu.

Mleko matki nie do przecenienia

Okres karmienia piersią to kolejny ważny etap programowania żywieniowego. Składniki mleka kobiecego mają bezcenny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, w wymiarze krótko- i długoterminowym. Dzięki wyjątkowej aktywności biologicznej mleko ludzkie reguluje metabolizm organizmu dziecka, co ma również długofalowy wpływ na jego metabolizm w wieku dorosłym. Karmienie piersią jest także najskuteczniejszą metodą żywieniowego zapobiegania zachorowaniom na choroby infekcyjne u niemowląt. Również wśród dzieci urodzonych przedwcześnie żywienie mlekiem matki ma szczególne znaczenie i powinno być traktowane jako nieodłączny element terapii. Karmienie piersią ma także wpływ na zapobieganie rozwojowi większości dietozależnych chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia.
„Karmienie piersią to dotychczas najlepiej udokumentowana interwencja żywieniowa mająca niezaprzeczalnie pozytywny wpływ na rozwój niemowlęcia. Nie jest to jednak jedyne działanie, które może wpłynąć na przyszłe zdrowie obecnego i następnych pokoleń” – powiedział dr n. med. Dariusz Gruszfeld, zastępca kierownika Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka.

Geny czy środowisko?

Aktualnym pozostaje pytanie co i w jakim stopniu determinuje nasze zdrowie: geny czy środowisko? Odpowiedzi na nie szuka epigenetyka – nowa dziedzina wiedzy zajmująca się wpływem czynników wewnątrzmacicznych oraz środowiska zewnętrznego na ekspresję genów oraz ostateczny fenotyp. W aspekcie dalszego programowania epigenetycznego najbardziej wrażliwe momenty w życiu organizmu ludzkiego to okres wewnątrzmaciczny, niemowlęcy oraz wczesne dzieciństwo.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.