NRL apeluje o działania ograniczające spożycie cukru

oprac. maj
01-08-2016, 09:06

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej apeluje do Rady Ministrów o podjęcie działań mających na celu ograniczenie negatywnych skutków zdrowotnych związanych ze spożyciem cukru.

Pixabay.com
Zobacz więcej

Pixabay.com

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej jest przekonane, że zmniejszenie spożycia cukru jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania próchnicy oraz otyłości. Niestety przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne z uwagi na ich stosunkowo niską cenę. Z tego względu Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej postuluje działania mogące wpłynąć na obniżenie spożycia cukru i przyjęcie odpowiednich przepisów prawnych jak:

  • ograniczenia w zakresie reklamowania oraz promocji cenowych żywności i napojów z dużą zawartością cukru,
  • ograniczenie sponsorowania przez producentów żywności i napojów o dużej zawartości cukru wydarzeń publicznych, zwłaszcza takich jak np. imprezy sportowe mogące wywoływać pozytywne skojarzenia w stosunku do niezdrowych wyrobów,
  • promowanie zmian składu produktów żywnościowych i napojów w celu obniżenia zawartości cukru,
  • etykietowanie żywności i napojów w taki sposób, aby informacje o zawartości cukru miały przejrzystą i łatwo zrozumiałą formę,
  • stosowanie odpowiednich norm odżywczych w placówkach publicznych (placówki ochrony zdrowia, placówki edukacyjne) oraz organizowanie szkoleń w zakresie zasad zdrowego żywienia dla pracowników tych placówek,
  • ograniczenia co do liczby punktów sprzedaży niezdrowego pożywienia i napojów w pobliżu placówek edukacyjnych.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. maj

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

/ NRL apeluje o działania ograniczające spożycie cukru
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.