Nowe kierunki żywieniowe na uczelniach

mw
opublikowano: 19-09-2014, 12:27

Na fali popularności zdrowego stylu życia wzrosło zainteresowanie studiami związanymi z żywieniem. Już nie tylko prawo, zarządzanie i anglistyka, ale również dietetyka i technologia żywności to kierunki chętnie wybierane przez młodych. Z duchem czasu idą również uczelnie wyższe – obecnie ponad 30 z nich oferuje studia związane z żywieniem.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

„Dietetyka to dobry kierunek dla osób zainteresowanych psychologią, medycyną i zdrowym odżywianiem” - mówi Marianna Gabryelczyk, studentka dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Do pracy z pacjentami przyda się również komunikatywność, empatia i charyzma. „Zawód dietetyka może być pasjonującym zawodem, jeśli jesteśmy ciekawi ludzi i chcemy pomóc im zawalczyć o zdrowie i dobre samopoczucie. Dietetyk ma duże pole do popisu, każdy pacjent jest inny i kieruje swoje kroki do specjalisty w rożnych stanach chorobowych” – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska dodaje.
Kierunki żywieniowe to coraz popularniejszy wybór maturzystów, dlatego szkoły wyższe wabią przyszłych żywieniowców ciekawym programem studiów. WUM kładzie nacisk na anatomię i badanie składu żywności, SGGW kusi tytułem inżyniera i szerokim zapleczem badawczym. Natomiast Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu stawia na praktykę, przewidując aż 500 godzin praktyk zawodowych na studiach pierwszego stopnia.
Fakt, że jednostki akademickie są zainteresowane kształceniem dietetyków widać również po rosnącej liczbie uczelni oferującej taki rozwój zawodowy. W październiku Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie otwiera na Wydziale Medycznym dietetykę. „ Dietetyka jest dziedziną nauki, która intensywnie rozwija się w Polsce, m.in. z uwagi na coraz liczniejsze choroby o podłożu dietozależnym” – mówi rzecznik prasowy WSIiZ, Urszula Pasieczna – „Wszelkie badania pokazują, że zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie promocji zdrowego stylu życia i racjonalnego żywienia rośnie”.
Agnieszka Piskała zapewnia, że żywieniowiec może znaleźć swoje miejsce zarówno w poradni, szpitalach, w dużej korporacji produkującej żywność, jednostkach badających i certyfikującej żywność, w gastronomii i hotelarstwie. Żywieniowcy mogą również pracować w urzędach zajmujących się legislacją, prawem żywnościowym, ale również szeroko pojętą dydaktyką.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: mw

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.