Nowe badania: Inulina szkodzi zdrowiu, może być rakotwórcza

EG/PAP
opublikowano: 22-10-2018, 16:27

Inulina, pozyskiwana np. z cykorii, dodawana do przetworzonych pokarmów ubogich w błonnik może mieć negatywny wpływ na zdrowie i przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory wątroby – tak sugerują wyniki badań na myszach opublikowane przez czasopismo „Cell”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Regularne spożywanie nisko przetworzonych pokarmów bogatych w błonnik ma pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie układu trawiennego. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów, w których składzie znajdują się substancje o zbliżonych do błonnika właściwościach, w tym inulinę.

Inulina to złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy wielocukier, który występuje głownie w kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Naturalnie występuje między innymi w korzeniach cykorii, mniszka lekarskiego i topinamburu, a także w cebuli, czosnku, porach, szparagach czy bananach. Rozpuszcza się w wodzie, ale nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Można ją kupić w postaci białego proszku i pastylek, ale producenci często dodają inulinę do żywności jako mniej kaloryczny zamiennik tłuszczu i cukru, który zwiększy uczucie sytości i obniży skłonność do zaparć. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zezwoliła na reklamowanie produktów zawierających inulinę jako korzystnych dla zdrowia.

Okazuje się jednak, że nadmierne spożycie pokarmów bogatych w inulinę może mieć również negatywne skutki zdrowotne. Prof. Andrew Gewirtz z Georgia State University oraz dr Matam Vijay-Kumar z uniwersytetu w Toledo w badaniach, które opisało czasopismo „Cell” sprawdzili, czy poddanie myszy diecie bogatej w rafinowaną inulinę pomoże w zwalczaniu związanych z otyłością komplikacją. Dieta okazała się skuteczna w leczeniu otyłości, ale u części gryzoni zaobserwowano jej niepokojące konsekwencje – w wielu z nich rozwinęła się żółtaczka, a w ciągu sześciu miesięcy nowotwór wątroby. Naukowcy obawiają się podobnych skutków u ludzi. Zauważyli również u myszy, które później zapadły na raka wątroby dysbiozę, czyli zaburzenia jelitowej flory bakteryjnej. 

"Inulina użyta w tym badaniu pochodzi z korzenia cykorii, a nie z żywności, którą normalnie spożywamy. Ponadto podczas jej ekstrakcji i przetwarzania przechodzi proces chemiczny" - powiedział dr Vishal Singh z uniwersytetu w Toledo.

Według autorów wydane przez FDA stanowisko zezwalające na reklamowanie prozdrowotnych właściwości inuliny powinno być ponownie rozważone. Choć spożywanie błonnika nie musi być szkodliwe, to wzbogacanie przetworzonej żywności inuliną może u osób z zaburzeniami flory jelitowej mieć groźne, nawet rakotwórcze, konsekwencje.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Ćwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowy niezależnie od diety

Jelita to nasz drugi mózg

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Puls Medycyny
Diety / Nowe badania: Inulina szkodzi zdrowiu, może być rakotwórcza
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.