Nieprawidłowy metabolizm glukozy może nasilać objawy choroby Alzheimera

MMD
10-11-2017, 11:06

Amerykańscy naukowcy odkryli związek między procesem rozkładu glukozy w mózgu a nasileniem procesów patologicznych odpowiadających za chorobę Alzheimera. Wyniki swojego badania Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) opisali na łamach "Alzheimer's & Dementia".

Badacze pod kierunkiem dr. Madhava Thambissety'ego z  National Institute on Aging (NIA) przyjrzeli się fragmentom tkanki mózgowej pobranej podczas sekcji zwłok od osób z objawami choroby Alzheimera jeszcze za życia i potwierdzoną obecnością płytek beta-amyloidowych i splotów neurofibrylarnych po śmierci, osób bez objawów choroby w życiu, ale ze znacznym nasileniem ww. patologii w mózgu zaobserwowanym po śmierci oraz osób z grupy kontrolnej.

Zobacz więcej

National Institute on Aging

Po zmierzeniu poziomu glukozy w różnych rejonach mózgu (m.in. w korze czołowej i skroniowej, które są najbardziej podatne na procesy patologiczne związane z chorobą Alzheimera, jak i w móżdżku, który jest na nie najbardziej odporny), stwierdzili, że stopień nasilenia objawów choroby Alzheimera zależy od przebiegu procesu glikolizy, czyli rozkładu glukozy. Niska aktywność tego procesu i wyższe stężenie glukozy mają związek z większym nasileniem powstawania blaszek amyloidowych i splotów neurofibrylarnych w mózgu. Naukowcy zaobserwowali również, że znaczne obniżenie aktywności metabolizmu glukozy może mieć wpływ na wcześniejsze wystąpienie problemów z pamięcią u chorych na alzheimera.

Chcąc ocenić przebieg kluczowych etapów glikolizy, zespół badaczy sprawdził, jak glukoza wykorzystywana jest  przez mózg. Zmierzył stosunek aminokwasów (seryny, glicyny i alaniny) do glukozy i odkrył, że w przypadku próbek tkanki mózgowej pobranych od osób z chorobą Alzheimera, aktywność enzymów kontrolujących kluczowe etapy rozkładu glukozy była niższa w porównaniu z próbkami tkanki mózgowej pochodzącymi od osób z grupy kontrolnej. Ponadto, niższa aktywność enzymów związana była z nasileniem procesów patologicznych w mózgu i wcześniejszym wystąpieniem objawów choroby Alzheimera.

Naukowcy odkryli również, że stężenia białka GLUT3, transportera glukozy, w neuronach były niższe u osób z chorobą Alzheimera w porównaniu z osobami zdrowymi oraz że również były związane z obecnością blaszek amyloidowych i splotów neurofibrylarnych. Na koniec sprawdzili, jakie stężenie glukozy we krwi mieli uczestnicy badania wiele lat przed śmiercią. Okazało się, że wyższy poziom glukozy we krwi przed śmiercią koreluje z wyższym poziomem glukozy w mózgu po śmierci.

Naukowcy zastrzegają, że związek między nieprawidłowościami w metabolizmie glukozy w mózgu a nasileniem objawów choroby Alzheimera lub szybkością postępu choroby wymaga jeszcze dalszych badań. Prof. Thambisetty i jego zespół zamierzają w najbliższym czasie zbadać również inne szlaki metaboliczne związane z glikolizą, aby ustalić, w jaki sposób one mogą wpływać na rozwój patologii w mózgu.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MMD

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Nauka i badania / Nieprawidłowy metabolizm glukozy może nasilać objawy choroby Alzheimera
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.