Niemal połowa alergii pokarmowych rozwija się w wieku dorosłym

PAP/KL
31-10-2017, 08:35

Aż 45 proc. przypadków alergii pokarmowych rozwija się w dorosłym wieku – wykazało badanie, które zostało zaprezentowane podczas dorocznego spotkania Amerykańskiego Collegium Alergii, Astmy i Immunologii (ACAAI), odbywającego się w Bostonie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

"Alergie pokarmowe są często postrzegane, jako schorzenia rozpoczynające się w dzieciństwie, zatem koncepcja, że u 45 proc. osób cierpiących na alergie pokarmowe, schorzenia te rozwijają się w dorosłym wieku jest zaskoczeniem” – skomentowała główna autorka najnowszego badania Ruchi Gupta z Northwestern University w Evanston (USA).

Z badania jej zespołu wynika również, że częstość występowania alergii rośnie zarówno wśród dzieci, jak i wśród osób dorosłych, we wszystkich grupach etnicznych w USA.

Najczęstsza u osób dorosłych jest – jak wykazało badanie – alergia na owoce morza. Stwierdza się ją u 3,6 proc. dorosłych Amerykanów. W porównaniu z wcześniejszym badaniem z 2004 r., które dotyczyło występowania alergii, jest to 44 procentowy wzrost (z 2,5 proc.). Z kolei rozpowszechnienie alergii na różne orzechy u osób dorosłych wzrosło aż o 260 proc. – z 0,5 do 1,8 proc.

Współautor badania doktorant Christopher Warren podkreśla, że wyższe ryzyko rozwoju alergii pokarmowej – zwłaszcza na owoce morza i orzechy - dotyczy Afroamerykanów, Latynosów i Azjatów, w porównaniu z osobami rasy kaukaskiej. Na przykład u osób o korzeniach azjatyckich ponaddwukrotnie częściej rozwija się alergia na owoce morza, a w przypadku Latynosów alergia na orzeszki ziemne występuje 2,3 razy więcej, niż u osób rasy białej.

„Ponieważ wielu dorosłych jest przekonanych, że alergie pokarmowe to przeważnie problem dzieci, mogą nie zgłaszać się na testy alergiczne” – ocenia Warren. Ludzie często mogą brać alergię pokarmową z nietolerancję, dlatego nie szukają pomocy specjalisty, dodaje.

Tymczasem, jeśli występują u nas objawy mogące budzić podejrzenie, że to alergia na jakiś składnik żywności – np. wysypka, obrzęk, bóle brzucha, biegunka - powinno się skonsultować z alergologiem w celu potwierdzenia bądź wykluczenia diagnozy. Alergia pokarmowa może doprowadzić w skrajnych przypadkach do wstrząsu anafilaktycznego stanowiącego zagrożenie życia.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP/KL

Puls Medycyny
Inne / Niemal połowa alergii pokarmowych rozwija się w wieku dorosłym
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.