Niedobór wit. B12 u matki zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 u dziecka

oprac. kl
14-11-2016, 11:35

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z University of Warwick (Wielka Brytania) wynika, że niedobór witaminy B12 u ciężarnej może predysponować dziecko do wystąpienia problemów metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2. Autorzy badań liczą na to, że wyniki ich pracy doprowadzą do zmiany rekomendacji dotyczących dawkowania tej witaminy u kobiet w ciąży.

Odkrycie zaprezentowanego podczas dorocznej konferencji Society for Endocrinology w Brighton. 

Na niedobór witaminy B12 najbardziej narażeni są weganie, ponieważ naturalnie występuje ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. - w rybach, mięsie, drobiu, jajach i mleku.

"Już wcześniejsze badania wykazały, że matki z niskim poziomem witaminy B12 miały wyższy wskaźnik BMI i częściej rodziły dzieci z niską masą urodzeniową oraz z wysokim poziomem cholesterolu. Dzieci te miały także wyższą odporność na insulinę, a jest to ważny czynnik ryzyka cukrzycy typu 2" - przypominają autorzy pracy.

Zespół dr. Ponusammy’ego Saravanan’a postawił hipotezę, że zmiany związane z niedoborem witaminy B12 mogą być skutkiem nieprawidłowego poziomu leptyny w organizmie.

Leptyna jest tzw. hormonem sytości, który hamuje apetyt, wywołując uczucie pełności po posiłku. Wytwarzana jest przez komórki tłuszczowe i odgrywa ważną rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu. Zaburzenia wytwarzania tego hormonu często prowadzą do nadwagi i otyłości. Stale podwyższony poziom leptyny może powodować oporność na tę substancję, a w konsekwencji przejadanie się, zwiększenie ryzyka oporności na insulinę i ostatecznie - cukrzycę typu 2.

U noworodków, których matki w czasie ciąży miały niedobory witaminy B12, występują wyższe niż normalnie stężenia leptyny. Sugeruje to, że niedobór witaminy B12 u matki niekorzystnie przeprogramowuje gen leptyny u płodu, wpływając tym samym na zmianę stężenia tego hormonu w czasie rozwoju dziecka.

"Substancje odżywcze dostarczane przez matkę poprzez łożysko mogą trwale zaprogramować zdrowie dziecka - mówi dr Ponusammy Saravanan. Wiemy również, że niedobór witaminy B12 u ciężarnej może wpływać na metabolizm tłuszczów, przez co także przyczynia się do zwiększenia tego ryzyka u dziecka. Dlatego właśnie nasza uwaga skupiła się na leptynie, jako głównym podejrzanym".

Kolejnym etapem badania ma być ustalenie, dlaczego i w jaki sposób niedobór witaminy B12 u matki przekłada się na wysokie stężenia leptyny w organizmie niemowlęcia. Jak wyjaśnia dr Adaikala Antonysunil, współautor badania, istnieją dwie opcje. Pierwszy wariant to sytuacja, w której niski poziom B12 napędza akumulację tłuszczu u płodu, co prowadzi do wzrostu stężenia leptyny. Druga możliwość to ta, w której niski poziom B12 powoduje jakieś zmiany chemiczne w genach łożyska kodujących ten hormon, co prowadzi do jego nadmiernej produkcji. Dr Antonysunil tłumaczy, że witamina B12 uczestniczy w procesach metylacji w organizmie, a więc ma wpływ na to, czy dane geny są włączane, czy wyłączane. 

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. kl

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Inne / Niedobór wit. B12 u matki zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 u dziecka
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.