Niedobór soli jest tak samo szkodliwy jak nadmiar

AR
opublikowano: 23-05-2016, 16:29

Unikanie soli może szkodzić tak samo, jak nadużywanie jej w posiłkach - wynika z najnowszych badań, opublikowanych w "The Lancet".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Lekarze często ostrzegają przed dodawaniem soli do posiłków. Dowiedziono wcześniej, że spożywanie dużych ilości białego dodatku podnosi ciśnienie krwi i większa ryzyko chorób serca. Okazuje się, że niejedzenie soli też nie wpływa dobrze na zdrowie.

© 2011 Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com]  [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Zobacz więcej

© 2011 Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com]  [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Z badań przeprowadzonych na  McMaster University w Kanadzie wynika, że osoby, które dostarczają do organizmu mało soli (sodu) są bardziej narażone na wystąpienie zawału, udaru, a nawet śmierć w porównaniu z osobami, które spożywają przeciętne ilości soli. Naukowcy apelują o podniesienie zalecanych ilości spożycia soli, bo - jak twierdzą - obecne są za niskie.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.